Wat keert een uitvaartverzekering uit?

Wat keert een uitvaartverzekering eigenlijk uit? Het is een van de vragen die we regelmatig krijgen van consumenten, die nadenken over de verschillende uitvaartverzekeraars. Het antwoord is eenvoudig, maar hangt af van het type polis dat u afsluit.
We onderscheiden twee soorten polissen:

Kosten voor de uitvaart

In het eerste geval dekt de verzekeraar de kosten voor de uitvaart, door samen met een uitvaartondernemer de uitvaart te verzorgen. In het tweede geval keert de verzekeraar een bedrag uit, dat de nabestaanden kunnen gebruiken om in samenwerking met de uitvaartondernemer de uitvaart te verzorgen. Het is in de beide gevallen mogelijk om uit te laten keren voor een waardige uitvaart, al gebeurt dat wel op een andere manier.

Uitkering in natura

Want, wat keert een uitvaartverzekering uit bij een polis in natura? In dat geval hangt de precieze uitkering af van de afspraken die u heeft gemaakt over de dekking. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een dekking af te sluiten voor een eenvoudige of een luxe kist, een bepaald aantal rouwkaarten en één of meerdere rouwauto’s voor de uitvaart.

Veelal zijn er verschillende pakketten beschikbaar, voor meer of minder luxe en bijzondere wensen. De uitvaartverzekering zal in ieder geval uitkeren, door samen met de uitvaartondernemer de uitvaart te verzorgen. Nabestaanden hebben daar geen omkijken naar, behalve indien u specifieke wensen heeft buiten de polis om. In dat geval keert de uitvaartverzekering uit in natura en kunnen de nabestaanden bijbetalen voor eventuele extra wensen.

Uitkering in kapitaal

Heeft u een uitvaartverzekering in kapitaal? Dan ziet de uitkering er heel anders uit. De verzekeraar regelt dit niet meteen met de uitvaartondernemer. Die zal in plaats daarvan een bedrag beschikbaar stellen. Dat bedrag hangt af van de afspraken die u heeft gemaakt over de polis en het bedrag dat u heeft verzekerd. De nabestaanden krijgen het geld in handen en kunnen dat gebruiken om een uitvaart aan te kopen.

In de beide gevallen is er sprake van uitkering door de uitvaartverzekering, op basis van de polis zoals u die heeft afgesloten. Let bij het afsluiten van de verzekering voor uw uitvaart dus goed op de dekking of het bedrag dat u verzekert. Daar hangt uiteindelijk de uitkering door de verzekeraar van af, op basis van natura of kapitaal.

Uitvaartverzekeraars vergelijken

En wilt u de verschillende uitvaartverzekeraars met elkaar vergelijken, om daar een goede keuze uit te maken? Dit kunt u online doen, zodat u door de vergelijking een goed beeld krijgt van de beschikbare uitvaartverzekeraars en hun polissen.
Kijk goed naar het type uitvaartverzekering dat u wenst en de voorwaarden of dekking die u van belang vindt. Kies daarna uit de uitvaartverzekeraars, bijvoorbeeld op basis van de premie per maand.