Uitvaartverzekeringen: Wat moet u weten

Een uitvaartverzekering sluit u af om de kosten voor uw uitvaart te dekken en er voor te zorgen dat uw nabestaanden niet met deze kosten achter blijven. Een gemiddelde uitvaart kost tegenwoordig ongeveer €8.000,-.

Op deze pagina leggen wij u uit wat een uitvaartverzekering is, welke soorten uitvaartverzekeringen u kunt afsluiten en welke voorwaarden eraan verbonden zijn.

InformatieWat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een verzekering die u zelf kunt afsluiten als u volwassen bent. Of de uitvaartverzekering is al afgesloten voor u op jonge leeftijd door uw ouders. Als u komt te overlijden wordt er een bepaald geldbedrag of bepaalden diensten uitgekeerd aan de nabestaanden. Als verzekerde betaalt u maandelijks een bepaald bedrag afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij.

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen die u kunt afsluiten. Meestal kiezen mensen voor een natura uitvaartverzekering of kapitaal uitvaartverzekering. Verderop op deze pagina kunt u hierover meer informatie lezen. Ongeveer 80% van de Nederlanders kiest voor één van deze twee verzekeringen. De laatste tijd zijn er steeds meer mensen die voor een combinatie uitvaartverzekering kiezen. Zoals het woord al zegt is dit een verzekering die beiden diensten levert van de kapitaalverzekering en de natura uitvaartverzekering. Het voordeel van een combinatieverzekering is dat het de nabestaanden meer vrijheid geeft en dat de uitvaart grotendeels al is geregeld.

Verzekeraars in Nederland

In Nederland zijn er ongeveer 13 uitvaartverzekeraars. Elke verzekeraar biedt diverse uitvaartverzekeringen aan. Voordat u een keuze maakt is het verstandig om even wat onderzoek te doen en de verzekeraars met elkaar te vergelijken. Op die manier kunt u het beste bepalen welke uitvaartverzekeraar past bij uw persoonlijke wensen.

In principe is het de bedoeling dat u voor de rest van uw leven bij één verzekeraar blijft. Om die reden is het belangrijk dat u de juiste kiest. Zoals aangegeven is het van belang om de verzekeraars te vergelijken. Dit kunt u doen door op de volgende punten te letten.

VerzekeraarPremieVerzekerd
Monuta uitvaartverzekering€ 9,67€ 8,000
DELA uitvaartverzekering€ 7,99€ 8,000
Ardanta uitvaartverzekering€ 9,73€ 8,000
Yarden uitvaartverzekering€ 9,10€ 8,000

De premie is per maand en voor een persoon van 18 jaar.Premie

Als u een uitvaartverzekering afsluit moet u maandelijks een bedrag betalen. Dit bedrag verschilt per verzekeraar. Als u verzekeraars met elkaar gaat vergelijken is het vanzelfsprekend dat u eerst kijkt naar de premie. Kiest u voor een kapitaalverzekering dan wordt het maandelijkse bedrag opgebouwd. Heeft u voor een naturaverzekering gekozen dan kiest u voor een dekking van bepaalde diensten die tot een bepaald bedrag verzekerd zijn.

Het ligt er natuurlijk aan wat uw wensen zijn met betrekking tot uw uitvaart. En het afsluiten van een uitvaartverzekering is ook afhankelijk van verschillende factoren. Heeft u een gezin en wilt u de kinderen ook meeverzekeren? Bij enkele verzekeraars kan dit gratis. De premie wordt mede bepaald door uw persoonlijke wensen. Welk type verzekering wilt u afsluiten en tegen welke looptijd? Wilt u begraven worden of gecremeerd? Wilt u een uitgebreide of een sobere uitvaart?

Het is dus verstandig om als u een verzekering wilt afsluiten ook uw uitvaartwensen vast op papier te zetten. Zo krijgt u een duidelijk beeld over uw wensen en kunt u gericht op zoek naar een passende uitvaartverzekering.

Als de verzekeringen van de verschillende verzekeraars ongeveer hetzelfde dekken, dan zal het maandelijkse bedrag nauwelijks van elkaar verschillen. Hoogstens met een paar euro. Bedenk hierbij wel dat u tientallen jaren het maandbedrag moet betalen. Als u dan het verschil van die paar euro per maand berekent dan kan het natuurlijk wel oplopen.

Dekking

Naturaverzekeringen werken vaak met een pakket. In dit pakket zitten een aantal diensten of producten die worden gedekt met de verzekering denkt u bijvoorbeeld aan vervoer, rouwkaarten en catering. Wilt u weten of u een redelijk bedrag betaald voor de dekking van deze diensten en producten, bereken dan eerst wat u ongeveer hieraan kwijt bent. Daarna kunt u de diverse naturaverzekeringen objectief vergelijken.

Voorwaarden

Zoals elke verzekering hebben ook uitvaartverzekeraars voorwaarden opgesteld voor hun verzekeringen. Als u echt de juiste keuze wilt maken doet u er verstandig aan om de voorwaarden van de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Eerlijk is eerlijk: dit zal veel tijd kosten omdat de voorwaarden niet op 1 A4tje beschreven staan. Toch kan het wel zinvol zijn. Zaken waar u op kunt letten zijn:

  • is de verzekering later nog aan te passen?
  • kan de verzekeraar de polis en de hoogte van de premie makkelijk aanpassen?
  • wat zijn de voorwaarden als u de verzekering wilt opzeggen?

Deze 3 punten zijn erg belangrijk omdat u voor een lange tijd een verzekering afsluit. In de meeste gevallen voor tientallen jaren. Misschien dat u in de tussentijd van gedachten veranderd en andere wensen ontwikkeld voor uw uitvaartverzekering. In dat geval is het handig als u de verzekering eenvoudig kunt aanpassen. Daarnaast zal het hoogstwaarschijnlijk voorkomen dat uw verzekeraar het maandbedrag gaat verhogen, of misschien verlagen als u geluk hebt. In de voorwaarden staat vaak aangegeven wat hiervan de meest gangbare zaken zijn.

Sommige verzekeraars zullen het maandbedrag vaker of met meer geld verhogen dan anderen. Als laatste kunt u nog kijken naar de voorwaarden omtrent het opzeggen van uw verzekering. Het kan namelijk voorkomen dat u bijvoorbeeld wilt overstappen of dat u een uitvaartverzekering niet meer nodig vindt.

Overstappen

Ook uitvaartverzekeraars willen graag nieuwe klanten en concurreren onderling met elkaar. Het kan dus voorkomen dat een andere uitvaartverzekeraar betere voorwaarden en dekkingen biedt dan diegene die u op dat moment hebt. In dat geval zou u kunnen overstappen. Let er dan wel op dat u altijd een bedrag moet betalen als u de verzekering opzegt. Tevens kan het voorkomen dat uw maandbedrag omhoog gaat omdat u op hogere leeftijd een verzekering afsluit. Als u deze twee punten eerst uitzoekt, dan kunt u daarna bekijken of u wel een goedkopere uitvaartverzekering afsluit.

Reviews lezen van klanten

Niets zegt meer over een verzekeraar dan de klanten zelf. Wilt u dus echt goed vergelijken, leest u dan eens de reviews van klanten.Soorten uitvaartverzekeringen

Zoals we eerder al een beetje aangaven zijn er diverse soorten uitvaartverzekeringen. Onderstaand zullen we de soorten verzekeringen benoemen met de voor- en nadelen ervan.Natura uitvaartverzekering

Een natura uitvaartverzekering is één van de meest gekozen verzekeringen van Nederland. Deze verzekering keert niet uit in geld, maar dekt een aantal diensten en/of materialen. Denkt u bijvoorbeeld aan het vervoer, rouwkaarten en de laatste verzorging. Van tevoren wordt afgesproken welke materialen of diensten gedekt worden met de verzekering en aan de hand van deze afspraak wordt het maandbedrag opgesteld. Elke verzekeraar heeft een soort van basispakket. Mocht u meer diensten of materialen willen toevoegen dan kunt u een aanvullende verzekering afsluiten.

Gemiddeld dekt een naturaverzekering kosten ter waarde van 7000 euro. Dit is een pakket dat onder andere bestaat uit: vervoer en verzorging overledene, kist, vervoer, rouwkaarten, bloemen, kleine koffietafel, kosten graf of crematie.

VoordelenNadelen
Als u kiest voor een naturaverzekering ontneemt u uw nabestaande een groot aantal zorgen. Nabestaanden hoeven dus niet allerlei zaken te regelen en kunnen zich zo meer richten op het rouwen. Tevens hebben de meeste verzekeraars een contract met een uitvaartcentrum. Dit geeft hen de mogelijkheid om diensten te regelen voor een goede prijs. 

De maandelijkse kosten zijn lager dan bij een kapitaalverzekering, zeker wanneer u de verzekering op jongere leeftijd afsluit.Omdat veel zaken al geregeld zijn, hebben de nabestaande minder ruimte om zelf wat te regelen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet kiezen welke uitvaartondernemer ze willen. Daarnaast geldt dat als u een standaardpakket hebt afgesloten u een simpele uitvaart krijgt en een goedkoop graf. In de steden kan het zelfs voorkomen dat er gekozen wordt voor een graf waar meerdere mensen in begraven worden. Wat ook kan voorkomen is dat u wel een eigen graf krijgt, maar dat het graf na 10 jaar geruimd mag worden of uw nabestaanden moeten grafrechten betalen.

Als uw nabestaanden een persoonlijke of meer uitgebreide uitvaart willen en een beter graf dan zullen ze hiervoor moeten bijbetalen. Het komt heel vaak voor dat de nabestaanden dus alsnog geld moeten bijleggen. U kunt dit voorkomen door naast uw naturaverzekering een kleine kapitaalverzekering af te sluiten.

Kapitaal uitvaartverzekering

Een kapitaal uitvaartverzekering is de tweede populaire uitvaartverzekering in Nederland. Bij deze verzekering wordt er een geldbedrag uitgekeerd aan de nabestaanden wanneer de verzekerde komt te overlijden. De hoogte van het bedrag mag u zelf bepalen, meestal begint dit vanaf 7000 euro omdat dit de kosten zijn van een eenvoudige uitvaart. In de meeste gevallen kunt u dit bedrag tussentijds wijzigen. Als verzekerde betaalt u maandelijks een bedrag. Dit bedrag is afhankelijk van het verzekerde bedrag en uw leeftijd. Hoe ouder u bent, hoe hoger uw premie zal zijn.

Punten waarop u moet letten
Er zijn een aantal bijkomende zaken bij een kapitaalverzekering die u in de gaten moet houden. Zoals bijvoorbeeld het feit dat het verzekerde bedrag (bijvoorbeeld 7000 euro) jaarlijks kan worden aangepast op bijvoorbeeld inflatie. Door inflatie kan namelijk de waarde van dat bedrag dalen. Als het verzekerde bedrag veranderd, veranderd ook uw maandbedrag. Als uw kapitaalverzekering geïndexeerd is, wordt het bedrag automatisch aangepast zodat uw uitvaart volledig gefinancierd is. Een uitvaartverzekering met indexatie wordt dit ook wel genoemd.

Maar het kan ook voorkomen dat de verzekeraar niet indexeert. In dat geval is het verstandig om zelf om de zoveel jaar te bepalen of het verzekerde bedrag nog genoeg is om een volledige uitvaart te bekostigen. 

Een ander praktisch punt waarop u kunt letten is dat u het verzekerde bedrag van uw kapitaalverzekering moet opgeven aan de belastingdienst. Het is helaas niet aftrekbaar maar kan tot een bepaalde hoogte wel vrijgesteld worden. U kunt uw verzekerde bedrag opgeven in box 3.

VoordelenNadelen
Het grootste voordeel van een kapitaalverzekering is dat de nabestaande een geldbedrag tot hun beschikking hebben. Ze mogen zelf kiezen waaraan ze dat bedrag uitgeven. Zo mogen ze zelf de gehele uitvaart organiseren. Dit geeft dus meer vrijheid dan wanneer er gekozen wordt voor een naturaverzekering.Het nadeel van deze verzekering is dat er alleen een bedrag vrijkomt. Verder is er nog niets geregeld. De nabestaanden moeten dus zelf de gehele uitvaart organiseren. Bij een naturaverzekering is dit wel al gebeurd.

Kapitaalverzekering en naturaverzekering

Bij een naturaverzekering is de uitvaart zo goed als geregeld, maar dit betekent vaak wel dat de uitvaart vrij sober is. Mocht het zo zijn dat uw nabestaanden de uitvaart persoonlijker willen maken, dan zullen ze moeten bijbetalen. U kunt dit voorkomen door bij uw naturaverzekering een kapitaalverzekering af te sluiten. Wat u ook kunt doen is een combinatie verzekering afsluiten.Combinatie uitvaartverzekering

Een combinatie uitvaartverzekering is een combinatie tussen een kapitaalverzekering en een naturaverzekering. Waar het op neer komt is dat u een naturaverzekering afsluit waarbij de uitvaart grotendeels is geregeld en u daarbij een klein geldbedrag laat uitkeren zodat uw nabestaanden wat extra geld hebben om bijvoorbeeld de uitvaart iets uit te breiden of te personaliseren. Deze combinatie is ideaal om te voorkomen dat uw nabestaanden toch nog kosten moeten maken. 

In de meeste gevallen gaat het om een standaardpakket voor de uitvaart die wordt gedekt door de naturaverzekering. Dit pakket bestaat uit materialen en diensten zoals vervoer, rouwkaarten, opbaring, kleine koffietafel, kist en bloemen.

Daarnaast is er een klein bedrag die de nabestaanden vrij mogen besteden. De hoogte van het maandbedrag is afhankelijk van de verzekeraar, de kosten die u gedekt wilt hebben en uw leeftijd.

Voordelen
Een combinatie uitvaartverzekering is vrij uitgebreid en dekt bijna alle kosten en de organisatie van de uitvaart. U voorkomt dat uw nabestaande uw gehele uitvaart zelf moeten regelen en ze hoeven niets meer bij te betalen. In principe verzorgt deze verzekering dus alles.

Nadelen
Omdat u eigenlijk 2 verzekeringen in 1 hebt, zijn de kosten wel hoger dan bij een afzonderlijke verzekering. Maar in principe is dat vrij logisch omdat u meer kosten dekt. Daarnaast dient u er rekening meer te houden dat de waarde van uw verzekerde bedrag mede door inflatie kan dalen. Als u dit bedrag laat indexeren, voorkomt u dat het verzekerde bedrag na uw overlijden niet meer alles dekt. In dit geval wordt het bedrag aangepast, dit betekent wel dat u maandbedrag kan stijgen. 

Een ander nadeel is dat het bedrag dat de nabestaande krijgen voor de uitvaart pas later wordt uitgekeerd. De nabestaanden zullen het dus eerst moeten voorschieten.

Natura sommenverzekering

Een natura sommenverzekering is bijna hetzelfde als een kapitaalverzekering. De nabestaande krijgen dus een bedrag uitgekeerd bij het overlijden. Het grote verschil tussen een kapitaalverzekering en een natura sommenverzekering is dat bij die laatste het verzekerde bedrag alleen aan de uitvaart besteed kan worden. De nabestaande dienen in eerste instantie de kosten voor te schieten en kunnen deze kosten naderhand declareren bij de uitvaartverzekeraar.

Alleen de kosten van de uitvaart worden vergoed andere kosten niet. Op deze manier weet u als verzekerde zeker dat het bedrag dat u hebt verzekerd wordt uitgegeven aan uw uitvaart en aan niets anders. Andere regels, voordelen en nadelen van deze verzekering zijn hetzelfde als bij de kapitaalverzekering.

Afkopen uitvaartverzekering

Als u een uitvaartverzekering heeft afgesloten en u wilt deze niet voortzetten dan heeft u de mogelijkheid deze af te kopen. Het afkopen van een uitvaartverzekering kan alleen als u een kapitaal uitvaartverzekering heeft afgesloten. Als u een natura verzekering heeft dan worden er producten en diensten vergoed voor uw uitvaart. Bij een kapitaal verzekering zal bij het afkopen de afkoopwaarde worden uitgekeerd. U moet er rekening mee houden dat dit een stuk minder zal zijn dan het bedrag wat u heeft opgebouwd. De verzekeraar zal de kosten welke zijn gemaakt in mindering brengen. Het is vaak niet verstandig om de uitvaartverzekering af te kopen. De afkoopwaarde is in de meeste gevallen niet voldoende om uw uitvaart mee te financieren. U zult dus weer een nieuwe uitvaartverzekering moeten afsluiten.

Kosten uitvaart

Misschien denkt u nu, leuk al die verzekeringen, maar wat kost een uitvaart dan? Daar zullen we u hier antwoord op geven. Het eerste wat erg bepalend kan zijn voor de kosten is of u kiest voor een begrafenis of een crematie. Een crematie is een stuk goedkoper.

Begrafenis

In verhouding is een begrafenis duurder dan een crematie. Wat een begrafenis daadwerkelijk kost hangt af van de plek waar u begraven wilt worden. Iedere regio hanteert andere prijzen voor een grafsteen. Gemiddeld gezien kost een eenpersoon graf minstens 500 euro, maar in de meeste gevallen kunt u rekenen op een bedrag van 1000 tot 2000 euro. Dit geldt voor een looptijd van 20 jaar. Na deze 20 jaar moet er bijbetaald worden. Deze kosten voor een graf zijn exclusief de kosten voor een grafsteen. Het goedkoopste alternatief is een algemeen graf waarin ook anderen liggen.

Crematie

Een crematie is goedkoper dan een graf, meestal ongeveer de helft goedkoper. Dat komt omdat u bij een crematie geen kosten hebt voor het graf en de grafsteen. Gemiddeld kost een crematie ongeveer 1000 euro. Wilt u daarnaast een naamplaat dan kost dat iets van 500 euro.

Resomeren

Net als cryomeren zal ook resomeren over niet al te lange tijd mogelijk zijn. Resomeren lijkt het meest op cremeren met dat verschil dat het stoffelijk overschot niet zal worden verbrand. Bij resomeren wordt er gebruik gemaakt van een stof genaamd kaliumhydroxide, dit is een waterige oplossing die op een temperatuur van 180 °C wordt gebracht. Om te voorkomen dat het mengsel gaat koken wordt de druk opgevoerd. Het resomeren van een lichaam duurt ongeveer 3 uur en het enige wat overblijft is een witachtig poeder. U kunt dit vergelijken met de as welke overblijft na een crematie. Resomeren is een milieuvriendelijke manier voor het verwerken van het stoffelijk overschot.

Cryomeren

Op dit moment heeft u nog de keuze uit begraven of cremeren maar over niet al te lange tijd kunt u zich ook laten cryomeren. Het cryomeren is een milieuvriendelijke manier om menselijke resten te verwerken. Bij cryomeren wordt er gebruik gemaakt van ijs. Het stoffelijke overschot zal gedurende 10 dagen gekoeld worden tot een temperatuur van min 18 graden Celsius. Na deze periode zal het lichaam worden ondergedompeld in een mengsel van vloeibare stikstof. De temperatuur hiervan is min 196 graden. Het lichaam zal heel broos worden, wat noodzakelijk is voor het vervolg van het cryomatie-proces.

Opbaring, vervoer en dienst

Deze kosten moeten altijd gemaakt worden en zijn meestal ook meteen de grootste kostenposten. Als u deze diensten bij elkaar optelt bent u ongeveer 3000 euro kwijt als de crematie of begrafenis binnen een week plaatsvindt. Mocht het langer duren dan zijn de kosten hoger. De kosten kunnen ook hoger uitvallen bij een uitgebreide dienst.Grafrechten

Als u besloten heeft om begraven te worden dan zult u in de meeste gevallen 10 of 20 jaar op dezelfde plek mogen liggen. Na deze periode kunnen uw nabestaanden besluiten deze periode te verlengen. De periode is afhankelijk van de begraafplaats en of u in een gezamenlijk graf of in een familiegraf ligt begraven. Dit wordt grafrecht genoemd, u heeft dus het recht een bepaalde periode op een plek begraven te liggen. Zodra het grafrecht komt te vervallen dan zal uw graf geruimd worden.Kist

De kosten van de kist zijn een stuk lager dan de kosten die al benoemd zijn. Er zijn kisten vanaf 600 euro, dit zijn dan wel standaard kisten. Duurdere kisten van bijvoorbeeld een duur houtsoort kunnen al snel minimaal 1000 euro kosten.

Koffietafel, bloemen, rouwkaarten

Als laatste komen er nog kosten bij van de koffietafel, bloemen en rouwkaarten. Een simpele koffietafel met koffie, thee, cake en frisdrank is ongeveer 200 euro. Uiteraard zijn de kosten afhankelijk van de hoeveelheid mensen die er komen. Bloemen kunnen al snel 200 euro kosten en rouwkaarten ongeveer 300 euro. De genoemde prijzen zijn allemaal het minimale bedrag waarop u kunt rekenen. Hoogstwaarschijnlijk zal het meer zijn. Als u de kist laat dragen door dragers van het uitvaartcentrum zitten hier vaak ook extra kosten aan, meestal zo rond de 300 euro.

Totale kosten

Een sobere uitvaart met simpele kist, kleine koffietafel en korte dienst bedraagt al snel rond de 8000 euro. Een luxere uitvaart kan al rond de 9000 euro kosten. Het is misschien niet iets wat u graag wilt doen, maar als u besluit om een uitvaartverzekering af te sluiten is het misschien goed om alvast te bedenken of u begraven of gecremeerd wilt worden. Bedenk daarnaast ook of u een uitgebreide dienst wilt of niet. Wellicht is het verstandig om met uw familie en/of vrienden al het één en ander te bespreken zodat alles goed is afgestemd. Het is misschien even vreemd en naar, maar dan voorkomt u wel veel gedoe achteraf.

VerzekeraarPremieVerzekerd
Monuta uitvaartverzekering€ 9,67€ 8,000
DELA uitvaartverzekering€ 7,99€ 8,000
Ardanta uitvaartverzekering€ 9,73€ 8,000
Yarden uitvaartverzekering€ 9,10€ 8,000

De premie is per maand en voor een persoon van 18 jaar.