Resomeren toegestaan in Nederland

Resomeren is vanaf volgend jaar ook in Nederland toegestaan. Het kabinet heeft toestemming gegeven om de wet voor het resomeren aan te passen. Bij resomeren (alkalische hydrolyse) wordt een lichaam in een verwarmde vloeistof opgelost. In mei gaf de Gezondheidsraad al aan onder voorwaarden akkoord te gaan met de aanpassing.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft vandaag laten weten volgend jaar met een wetsvoorstel te komen.

Resomeren in het buitenland al mogelijk

In bepaalde landen is resomeren al mogelijk. In Nederland is nu alleen begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap nog mogelijk. Vanaf volgend jaar komt er de mogelijkheid van het resomeren bij. Deze uitvaart techniek wordt nu wel al toegepast op dieren, ook in Nederland.

De uitvaartbranche reageert positief op de nieuwe techniek. De keuzevrijheid wordt met de introductie van alkalische hydrolyse groter.

Resomeren

Bij alkalische hydrolyse wordt het lichaam in een verwarmde vloeistof opgelost. Er zullen alleen botten en een restvloeistof overblijven. De overblijfselen kunnen net als bij de as na een crematie worden bewaard in een urn. Ook de restvloeistof kan meegegeven worden aan de nabestaanden of gebruikt worden voor de bemesting van grond of de vervaardiging van biogas.