Eenzame uitvaart steeds vaker verzorgd

Het aantal uitvaarten waarbij geen nabestaanden aanwezig zijn is stijgende.

Door de toenemende eenzaamheid zijn de eenzame uitvaarten die verzorgd worden door de gemeenten en stichtingen met een kwart toegenomen in de laatste 5 jaar, zo blijkt uit onderzoek van het AD, die hiervoor onderzoek deed bij 190 gemeenten.

Eenzame uitvaart

Wat is een eenzame uitvaart?

Een eenzame uitvaart is een begrafenis of crematie van iemand die zonder nabestaanden, vrienden of kennissen overlijdt. Deze persoon heeft niemand die de uitvaart kan of wil bijwonen.

Om te voorkomen dat zo’n overlijden volledig ongemerkt voorbijgaat, wordt er toch een plechtigheid georganiseerd, vaak op initiatief van lokale overheden of vrijwilligersorganisaties.

Eenzame uitvaart verzorgd door een stichting

In Nederland zijn er verschillende stichtingen die zorg dragen voor een waardig afscheid voor eenzame personen die overleden zijn.

Het is gebruikelijk dat een dichter bij een eenzame uitvaart een gedicht schrijft en voordraagt, speciaal voor de overledene. Dit initiatief, heeft als doel de overledene een waardig afscheid te geven, zelfs als er geen nabestaanden zijn. Het zorgt ervoor dat elke persoon met respect en menselijkheid wordt herdacht, hoe anoniem hun leven of dood ook geweest mag zijn.

De gemeente zal een eenzame uitvaart verzorgen als er ook geen uitvaartverzekering was afgesloten door de overleden persoon.
Indien er wel een verzekering was afgesloten dan zal de uitvaartverzekeraar de uitvaart verzorgen en bekostigen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het bij een eenzame uitvaart, in veel gevallen om mannen gaat of ouderen zonder nabestaanden. Het aantal gemeentelijke uitvaarten steeg van 718 in 2019 naar 894 in 2023. In de steden Eindhoven, Zwolle en Leiden verdubbelde het aantal gemeentelijke uitvaarten.

Een gemeente is wettelijk verplicht de kosten voor een uitvaart te betalen als er geen nabestaanden zijn die dit kunnen doen.