Wat is humaan composteren?
Humaan composteren, is een milieuvriendelijke methode om menselijke resten op een natuurlijke manier te verwerken na het overlijden, het lichaam transformeert tot voedzame aarde.
Het is een milieuvriendelijkere manier dan begraven en cremeren. Humaan composteren wordt ook wel natuurlijke reductie, veraarden of lichaamscompostering genoemd.
In dit artikel hebben wij de meest belangrijke zaken op een rij gezet.
Hoe werkt humaan composteren?
Het omzetten van een menselijk lichaam op een duurzame manier tot voedzame compost, gebeurt door het lichaam in een gecontroleerde omgeving samen met organisch materiaal, zoals houtsnippers, bladeren en stro, te plaatsen.
Door de juiste omstandigheden van warmte, vochtigheid en zuurstof ontstaat een biologisch afbraakproces, uitgevoerd door micro-organismen en bacteriën.
Dit proces duurt meestal enkele maanden en resulteert in een eindproduct dat lijkt op rijke, vruchtbare aarde. Het is een duurzaam alternatief voor traditionele methoden zoals begraven of crematie, omdat het minder impact heeft op het milieu.
Wat zijn de voordelen van humaan composteren?
De voordelen van humaan composteren zijn groot:
- Het is veel milieuvriendelijker dan de traditionele manieren, zoals een crematie of het begraven.
- Het neemt minder ruimte in dan een lichaam begraven.
- Er komen geen schadelijke gassen vrij zoals bij een crematie.
Humaan composteren nog niet toegestaan in Nederland
Na cremeren, begraven en resomeren, is er nu dus humaan composteren. Net als resomeren is humaan composteren nog niet toegestaan in Nederland. Hiervoor zal de Wet op de Lijkbezorging aangepast moeten worden.
Wat de kosten voor deze nieuwe methode zullen zijn is ook nog niet bekend, al zal deze methode minder kosten dan de traditionele manier zoals begraven en cremeren.
Humaan composteren zal, als dit is toegestaan in Nederland, gewoon worden vergoed door uw uitvaartverzekeraar.
In de Amerikaanse staat Washington is veraarding sinds april 2019 wel toegestaan. In de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein is het sinds 2022 toegestaan, dit is de Europese primeur. De Nederlandse uitvaartbranche houdt de ontwikkelingen rondom humaan composteren goed in de gaten en hoopt op een snelle legalisatie ervan.