Grafkosten stijgen verder

De grafkosten zijn het afgelopen jaar weer duurder geworden en met wel 6 procent. De gemiddelde prijs voor een graf in Nederland is tegenwoordig 3039 euro. Het ligt er helemaal aan in welke gemeente u begraven wenst te worden en op welke begraafplaats. Monuta heeft hier onderzoek naar gedaan.

Stijgende grafkosten

Vorig jaar waren de kosten voor een graf in Nederland nog gemiddeld 2860 euro. Het afgelopen jaar zijn de kosten dus met 6 procent gestegen naar 3039 euro. De kosten verschillen behoorlijk in Nederland zo betaald u in Hoogezand-Sappemeer maar 735 euro terwijl er in het 10km verderop gelegen Esserveld in Groningen bijna 10 keer zoveel betaald dient te worden. In Amsterdam zijn de grafkosten gemiddeld 3416 euro en in Rotterdam betaald men gemiddeld 3092 euro.

Grondprijs begraafplaats

Uit het onderzoek van Monuta uitvaartverzekeringen komt naar voren dat de prijs mede bepaald wordt door de grondprijs van de desbetreffende gemeente. Ook zal het graf onderhouden moeten worden wat natuurlijk geld kost. De graven worden ook steeds duurder, dit komt omdat er steeds meer mensen gecremeerd willen worden. Er worden dus minder graven verkocht wat de onderhoudsprijs per graf doet toenemen.

Uitvaartverzekering aanpassen

Doordat de grafkosten jaarlijks stijgen zullen er mensen zijn welke een tijd geleden een uitvaartverzekering hebben afgesloten nu zijn onderverzekerd. De uitvaartkosten zijn immers gestegen maar de verzekering is niet mee gestegen. In dat geval ontstaat er een gat tussen het verzekerde bedrag en de werkelijke uitvaartkosten.

U kunt dit voorkomen door een uitvaartverzekering met inflatie af te sluiten. Met een dergelijke uitvaartverzekering bent u nooit onderverzekerd. De uitvaartverzekering blijft in dit geval altijd kostendekkend. De premie voor een uitvaartverzekering met inflatie zal wel meestijgen. U zult dus ieder jaar meer premie moeten betalen.

Als u bent onderverzekerd of helemaal niet verzekerd voor de kosten van uw uitvaart dan zullen uw nabestaanden opdraaien voor deze kosten. Zorg er dus voor dat u nooit onderverzekerd bent.

Monuta

9.0

Monuta beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

DELA beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

a.s.r. beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

DLE beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m