5 redenen om een uitvaartverzekering af te sluiten

U heeft vast wel eens gehoord van een uitvaartverzekering of een reclame van een verzekeraar voorbij zien komen. Echt vrolijkmakend is het niet. Uzelf verzekeren tegen schade, ongelukken of verwonding, dat is logisch, maar verzekeren tegen de dood…is dat niet een beetje overdreven? Is het niet simpelweg andermans zorg dat uw begrafenis goed wordt verzorgd? Waarom zou u na willen denken over wat er na uw dood gebeurt?

Geen prettige gedachte

Natuurlijk komen we allemaal ooit eens te overlijden. Iedereen hoopt een lang en mooi leven te mogen lijden. Het liefst worden we allemaal comfortabel bejaard en overlijden we in onze slaap als we 100 zijn. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Het is geen prettige gedachte, maar de realiteit is dat elke dag de laatste kan zijn. De kans dat u vandaag komt te overlijden is heel erg klein, de kans dat u morgen zal overlijden is bijna net zo klein, maar dat kans dat u de 100 niet zal halen is erg groot.

Waarom toch nadenken over zo’n vervelend onderwerp?

Het is begrijpelijk dat veel mensen liever niet stilstaan bij dit onderwerp. Het is confronterend en, ook al weten we dat we te allen tijde ziek kunnen worden of een ongeluk kunnen krijgen, we leven ons leven in de veronderstelling dat we behoorlijk wat jaren op aarde mogen blijven. Die zorgeloosheid is op zich heel gezond. U wilt tenslotte niet elk moment van de dag stilstaan bij het feit dat elk moment uw laatste kan zijn. Juist daarom is een uitvaartverzekering zo belangrijk. Hieronder vindt u 5 redenen waarom een uitvaartverzekering ook voor u een goed idee is:

1. Begraven of cremeren is duur

Heeft u er wel eens bij stil gestaan hoe duur het is om iemand van een waardig afscheid te voorzien? Voor een begraafplaats betaalt men al snel een paar duizend euro. Een kist kost minimaal enkele honderden euro’s. Wat te denken van de afscheidsplechtigheid, de kosten voor een grafsteen, een gedenksteen, de kosten van de begrafenisonderneming, de bloemstukken of alleen al de postzegels die u nodig heeft voor alle rouwkaarten?

Wilt u dat u een mooi afscheid is gegund, besef dan dat een begrafenis of crematie gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 euro kan kosten. Natuurlijk zijn er manieren om deze kosten te drukken, maar ook voor een ‘eenvoudige’ begrafenis bent u al snel enkele duizenden euro’s kwijt. Kortom, een verzekering biedt in dit geval uitkomst, omdat deze bij uw overlijden een bepaald bedrag zal uitkeren dat uw nabestaanden in staat stelt u een afscheid te geven zoals u dat graag gewild zou hebben.

2. Over nabestaanden gesproken…

Een uitvaartverzekering sluit u eigenlijk niet eens zozeer af voor uzelf, maar voor een groot gedeelte ook voor uw nabestaanden. Die hebben al te kampen met uw overlijden. Waarom zou u ze opzadelen met financiële zorgen? Zelf merkt u misschien weinig van het afscheid dat u wordt gegund, maar voor de mensen die u achterlaat zal het des te belangrijker zijn dat ze op een mooie manier afscheid van u kunnen nemen.

3. Begraven is duur, maar verzekeren is goedkoop

Een uitvaartverzekering hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Uw polis zal van verschillende factoren afhangen, maar voor bedragen van rond de 5 tot 10 euro per maand kunt u al een uitvaartverzekering afsluiten. Dit is goedkoop als u bedenkt wat u ervoor terugkrijgt. Voor slechts een kleine maandelijks investering bent u ervan verzekerd dat uw nabestaanden zullen beschikken over voldoende geld om uw afscheid in te richten zoals iedereen het graag gewild zou hebben.

4. Juist omdat u er niet meer over na hoeft te denken

Nadenken over het feit dat we allemaal ooit eens komen te overlijden is voor niemand leuk. Liever maken we ons zorgen over onze dagelijkse beslommeringen dan dat we ons druk maken over hetgeen er na onze dood nog moet gebeuren. Juist daarom is een uitvaartverzekering echter een uitkomst. Met een uitvaartverzekering op zak hoeft u namelijk niet meer na te denken over wat er gebeurt als u komt te overlijden. Die zorg wordt met uw verzekering letterlijk bij de verzekeraar neergelegd. Als u het niet leuk vindt om na te denken over de dood, juist dan zou u een uitvaartverzekering moeten afsluiten. Juist dan hoeft u er niet meer over na te denken.

5. Is een waardige uitvaart belangrijk voor u?

Stelt u zichzelf de vraag in hoeverre het belangrijk is dat u een waardig afscheid is gegund na uw overlijden. Is het antwoord op die vraag ja, dan is het antwoord op de vraag of u een uitvaartverzekering zou moeten afsluiten eigenlijk ook ja. De toekomst is eenvoudigweg niet te voorspellen en u weet nooit welke financiële middelen u zal achterlaten voor uw nabestaanden op het moment dat u komt te overlijden. Het woord uitvaartverzekering zegt het al: Het verzekert u van een uitvaart die in ieder geval zal voldoen aan uw basiswensen en zorgt ervoor dat u een afscheid zal krijgen dat bij u zult passen.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

De ene uitvaartverzekering is de andere niet. Wil u zich gaan verzekeren, dan zult u dus een kleine studie moeten maken van wat er op de markt wordt aangeboden. Verschillende verzekeraars hanteren weer verschillende regels en bepalingen. Zo zult u bij de ene verzekeraar de polis wel kunnen aanpassen en bij de ander weer niet. Ook zal elke verzekeraar andere voorwaarden hebben voor als u wilt opzeggen. Daarnaast heeft u de keuze tussen een geldverzekering of een natura uitvaartverzekering.

Bij de eerste zal de verzekeraar uitkeren in geld, terwijl bij de tweede soort de verzekeraar kosten zal betalen voor bepaalde diensten en producten ten behoeve van uw uitvaart. Daarnaast kunt u ook een combinatie doen van beiden, dus een verzekering waarbij u zowel in kapitaal als in natura wordt uitbetaald.

Surinaamse of Islamitische begrafenis

De kosten voor een uitvaart kunnen behoorlijk verschillen. Een Surinaamse begrafenis wordt weer anders georganiseerd dan een Westerse begrafenis. Zo is een Islamitische begrafenis ook weer niet te vergelijken met de andere soorten begrafenissen. En dit komt allemaal terug in de kosten voor een bepaalde uitvaart.

Om even over na te denken…en daarna nooit meer

Een uitvaartverzekering is een kleine investering, niet eens zozeer qua geld, maar vooral een kleine investering als het gaat om heel even bezig te zijn met datgene waar u eigenlijk niet mee bezig wil zijn. Als u eenmaal een goede uitvaartverzekering heeft gevonden, kunt u met een gerust hart verder leven en hoeft u zich de rest van uw leven geen zorgen meer te maken over het feit dat u ooit zal komen te overlijden. Lekker leven, dat doet men juist met een uitvaartverzekering.

Monuta

9.0

review Monuta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

25 jarige

7,96 p/m

DELA

9.0

review DELA

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

25 jarige

7,65 p/m

DLE

8.6

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

25 jarige

13,23 p/m

Ardanta

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

25 jarige

13,32 p/m