Yarden verhoogt uitvaartkosten met 2 procent

Uitvaartverzekeraar Yarden zal de uitvaartkosten in 2020 met 2 procent verhogen. Opmerkelijk, zo laat het consumentenprogramma Radar weten. Bij het bekend maken van de overnameplannen van Yarden door DELA werd nog gemeld dat er geen premie verhoging zou worden doorgevoerd de eerste 10 jaar. Nu lijkt Yarden de premies toch te gaan verhogen. Mogelijk dat Radar iets te vroeg zijn conclusies trekt aangezien de overname nog niet is goedgekeurd.

Als Yarden de premieverhoging van 2 procent doorvoert dan betekent dat een gemiddelde uitvaart van 8.000 euro straks met 160 euro stijgt. Klanten die nu een naturaverzekering hebben lopen bij Yarden zullen dus moeten bijbetalen. Het betreft ongeveer 380.000 uitvaartverzekeringen.

Overname Yarden

Het in nood verkerende Yarden zal als de plannen worden goedgekeurd door de toezichthouders worden overgenomen door uitvaartverzekeraar DELA. Met de overname zal DELA met 5,5 miljoen polishouders de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland worden. Hierin zullen ze Ardanta welke nu de grootste is voorbij gaan. Mochten de overname plannen doorgaan dan is het nog niet bekend of de premieverhoging zal worden terug gedraaid.

Voordelen

Met de overname van Yarden door DELA zijn voor de klanten van beide verzekeraars in de toekomst voordelen gemoeid. Yarden bezit een groot aantal uitvaartcentra in delen van Nederland waar DELA deze niet heeft. Door de overname kan DELA straks gebruik maken van deze uitvaartcentra.

De overname zou in 2022 afgerond moeten zijn en voor de huidige polishouders van beide verzekeraars zal er de eerste 10 jaar niets veranderen. DELA is de enige verzekeraar die kapitaalkrachtig genoeg is om het noodlijdende Yarden uit de problemen te halen. DELA betaald geen overnamesom maar reserveert een half miljard aan eigen vermogen.