Yarden in financiële problemen

Uitvaartverzekeraar Yarden gaat vanaf 2020 de waarde van 380.000 uitvaartverzekeringen bevriezen, het gaat hierbij om de naturapolis. De klanten van Yarden zijn inmiddels per brief van de wijziging op de hoogte gebracht. De maatregel hing al in de lucht aangezien er in april van dit jaar bekend werd gemaakt dat de verzekeraar in financiële problemen verkeerd.

Wat is er mis gegaan?

Bij Yarden kunnen klanten terecht voor een naturapolis, dat betekent dat de klant verzekerd is voor de producten en diensten voor de uitvaart. U moet hierbij denken aan de kist, het rouwvervoer, de huur van de aula en alles wat er bij een begrafenis of crematie komt kijken. Voor de nabestaanden biedt de naturapolis veel zekerheid.

Yarden in problemen door gestegen uitvaartkosten

De verzekeraar betaalt alle diensten ongeacht of de uitvaartkosten zijn gestegen. Door de inflatie stijgen de uitvaartkosten jaarlijks en daar is het mis gegaan voor Yarden. De inkomsten kunnen de kosten van de flink gestegen uitvaartkosten niet meer dekken.

Maximumvergoeding per uitvaart
Daarom komt Yarden nu met een maximumvergoeding per uitvaart, deze is afhankelijk van het verzekeringspakket. Als de begrafenis of crematie duurder uitvalt dan het vooraf afgesproken bedrag dan moeten de nabestaanden bijbetalen. Alle kostenstijgingen door de inflatie vanaf 2020 zullen door de verzekerde betaald moeten worden. Het gaat hierbij om 380.000 verzekerde van de in totaal 1,4 klanten van Yarden.

De verzekerden welke getroffen worden zijn diegene die de pakketverzekering met vaste premie hebben afgesloten.

Waarom bevriest Yarden de polissen?

Bij het afsluiten van de natura uitvaartverzekeringen is destijds te weinig rekening gehouden met de kostenstijgingen. De voorlopers van Yarden gingen er vanuit dat de rente niet zou dalen en dat de kosten van de gemiddelde uitvaart niet zou stijgen. Het inkomen van de verzekeraar zou constant blijven en daarmee zouden de kosten voor de begrafenissen en crematies voldaan kunnen worden. Bij Yarden was het mogelijk om een all-inclusive pakket af te sluiten tegen een lage premie.

De Nederlandsche Bank
Het liep allemaal heel anders, de rente is bijna gedaald tot 0 procent en de uitvaartkosten zijn flink gestegen. Daar bovenop zijn de regels omtrent de financiële reserves waar een verzekeraar aan moet voldoen ook nog eens flink aangescherpt. Dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat de natura verzekering een blok aan het been van Yarden is geworden. Het kapitaal wat Yarden in kas moet hebben om aan de verplichtingen te kunnen voldoen is dermate hoog dat het bedrijf dreigt om te vallen.
De voorwaarden van de naturapolis zijn onder druk van De Nederlandsche Bank herzien.

Wat betekent dit allemaal?

De polissen van de ruim 380.000 verzekerden dreigen te weinig waard te worden. Deze verzekerden zijn genoodzaakt een deel van de uitvaart zelf te bekostigen of er zou een extra verzekering afgesloten moeten worden.
De gemiddelde waarde van de polissen is nu 3200 euro. Als dit de waarde is van een uitvaart in 2020 dan heeft dit de volgende gevolgen:

  • De kosten voor een uitvaart zullen met 1,75 procent per jaar stijgen
  • In 2030 zou een uitvaart 3.873 euro kosten
  • Het resterende bedrag 673 euro zou de klant moeten bijbetalen/bijverzekeren of er zouden producten geschrapt moeten worden

Yarden geeft de klant nu de onderstaande keuzes:

  • De verzekerde kan zelf sparen voor de hogere kosten
  • De polis kan worden opgezegd
  • De verzekerde wacht het af. (Hierbij zal er bij overlijden overleg plaats vinden met de nabestaanden over de eventuele hogere kosten)

Hebben nieuwe klanten hier ook last van?

Nee, voor nieuwe klanten is deze regel niet van toepassing. Het gaat alleen om bestaande klanten die een pakketverzekering tegen een vaste premie hebben afgesloten.