Wat zeg je tegen iemand die dood gaat

Het is niet makkelijk om iets te zeggen tegen een dierbare die binnenkort komt te overlijden. Veel mensen weten niet wat te zeggen tegen iemand die ernstig ziek is en niet lang meer te leven heeft. Daarom hebben we enkele tips om een stervende uw medeleven te tonen.

Wat zeg je tegen iemand die dood gaat

Tips: Wat zeg je tegen iemand die dood gaat?

Het is belangrijk om iemand die stervende is te voorzien van troost en steun. Je kunt iets zeggen als: “Ik ben hier voor je” of “Je bent niet alleen, ik zal aan je zijde zijn”. Je kunt ook herinneringen delen of vertellen wat die persoon voor jou betekent.

Belangrijk is dat je er bent om te luisteren en om steun te bieden in deze moeilijke tijd.

Hier zijn 10 belangrijke dingen om te overwegen als u met iemand praat die terminaal ziek is of stervende is, samen met voorbeelden:

  1. Uit uw medeleven en steun:
    • Voorbeeld: “Ik wil dat je weet dat ik er altijd voor je zal zijn. Je hoeft dit niet alleen te doorstaan.”
  2. Bied troost en bemoediging:
    • Voorbeeld: “Het is begrijpelijk dat dit een moeilijke tijd voor je is, maar weet dat je dapper en sterk bent. Je hebt zoveel betekend voor mensen om je heen.”
  3. Deel speciale herinneringen:
    • Voorbeeld: “Weet je nog die keer dat we samen naar [speciale plek] gingen? Die herinnering zal voor altijd in mijn hart blijven.”
  4. Geef ruimte voor emoties:
    • Voorbeeld: “Het is begrijpelijk dat je je verdrietig en boos voelt. Je hoeft je emoties niet te onderdrukken. Ik ben hier om naar je te luisteren.”
  5. Zeg “Ik hou van je”:
    • Voorbeeld: “Ik wilde dat je weet dat ik van je hou. Je hebt een onuitwisbare indruk op mijn leven achtergelaten en ik zal altijd van je blijven houden.”
  6. Toon dankbaarheid en erkenning:
    • Voorbeeld: “Ik ben zo dankbaar dat ik de kans heb gehad om jouw leven te delen. Je hebt zoveel betekend voor mij en anderen.”
  7. Bied spirituele steun, indien gewenst:
    • Voorbeeld: “Als je behoefte hebt aan spirituele ondersteuning of gebeden, laat het me alsjeblieft weten. Ik sta klaar om je daarin te ondersteunen.”
  8. Bied praktische hulp aan de persoon en hun dierbaren:
    • Voorbeeld: “Als er iets is waar ik bij kan helpen, zoals boodschappen doen, maaltijden bereiden of taken regelen, laat het me alsjeblieft weten. Ik wil er zijn om te helpen.”
  9. Bied aan om herinneringen vast te leggen:
    • Voorbeeld: “Ik kan een dagboek maken van je herinneringen, zodat jouw verhalen en lessen nooit verloren zullen gaan. Het is een manier om jouw nalatenschap levend te houden.”
  10. Respecteer de wensen van de persoon:
    • Voorbeeld: “Ik begrijp dat dit een persoonlijke reis is en ik respecteer jouw wensen en keuzes. Als er iets is waar je behoefte aan hebt of wat je liever vermijdt, laat het mij alsjeblieft weten.”

Belangrijk is om deze gesprekken op een respectvolle, invoelende en empathische manier te voeren. Iedereen is uniek, dus pas uw woorden aan op basis van de relatie en de situatie. Onthoud ook dat luisteren vaak even belangrijk is als spreken.

Monuta
  • Verzekerd bedrag: € 9.500,-

  • Vrij besteedbaar bedrag

  • Inclusief uitvaartverzorger

  • Begrafenis of crematie

7,36 per maand

Premie 28-jarige

Wat kun je beter niet zeggen als iemand komt te overlijden

Bij het omgaan met iemand die komt te overlijden, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met uw woorden en gevoeligheid te tonen. Hier zijn enkele dingen die u beter niet kunt zeggen:

  1. Vermijd valse hoop: Het is belangrijk om realistisch te zijn en geen valse hoop te bieden. Het is beter om eerlijk te zijn over de situatie zonder valse verwachtingen te creëren.
  2. Minimaliseer hun gevoelens: Probeer de gevoelens van de persoon niet te minimaliseren door te zeggen: “Het komt wel goed” of “Maak je geen zorgen.” Dit kan hun ervaring bagatelliseren en hen het gevoel geven dat hun gevoelens niet worden erkend.
  3. Zeg geen clichés: Vermijd het gebruik van clichés zoals “Alles gebeurt met een reden” of “Het is Gods wil”. Hoewel deze uitspraken goedbedoeld kunnen zijn, kunnen ze voor de persoon frustrerend of kwetsend zijn.
  4. Wees niet veroordelend: Oordeel niet over de keuzes van de persoon met betrekking tot behandelingen, geloofsovertuigingen of levensstijl. Respecteer hun autonomie en accepteer dat iedereen zijn eigen unieke weg bewandelt.
  5. Praat niet alleen over de dood: Hoewel het belangrijk is om open te staan voor gesprekken over de realiteit van de situatie, moet u ook ruimte bieden voor andere onderwerpen en positieve momenten. Breng een balans tussen het erkennen van de realiteit en het creëren van waardevolle herinneringen.
  6. Geef geen ongevraagd advies: Vermijd het geven van ongevraagd advies over behandelingen, alternatieve geneeswijzen of levensstijlkeuzes. Respecteer hun eigen beslissingen en bied steun in plaats van advies.
  7. Vergelijkende opmerkingen: Probeer situaties van anderen niet te vergelijken of te zeggen: “Ik weet precies hoe je je voelt” als je dat niet echt kunt weten. Elk individu en elke situatie is uniek, dus wees respectvol en erken hun specifieke ervaring.

Onthoud dat het belangrijkste is om empathisch, respectvol en ondersteunend te zijn. Luisteren, er zijn voor de persoon en hun behoeften begrijpen, zijn vaak waardevoller dan specifieke woorden.