Hoe ziet mijn uitvaart eruit?

Denken aan uw eigen uitvaart dat is niet iets waar u misschien erg vrolijk van zult worden. Er rust nog altijd een behoorlijk taboe op de dood en alles wat daarmee samenhangt. Er is ook een groot percentage mensen die het niets interesseert hoe hun uitvaart eruit komt te zien. Het nadenken over uw eigen uitvaart is best wel belangrijk, u voorkomt zo dat uw nabestaanden voor moeilijke keuzes komen te staan en u weet dat uw uitvaart geregeld zal worden zoals u het wenst.

U hoeft niet meteen alles tot in detail vast te leggen maar het is wel de beste methode om alles tot in de puntjes te laten verlopen. Tegenwoordig kunt u al uw ideeën over uw uitvaart online vastleggen bij de uitvaartverzekeraar waar u uw uitvaartverzekering heeft afgesloten.

Geen verrassingen voor uw nabestaanden

Door uw uitvaartwensen vast te leggen zorgt u ervoor dat uw nabestaanden geen grote beslissingen hoeven te nemen omtrent uw uitvaart. De periode na een overlijden is al emotioneel genoeg en u ontlast ze dan ook door zelf al het één en ander voor te bereiden. De voorbereiding begint al met het afsluiten van een uitvaartverzekering. Als u dit namelijk niet doet dan zullen uw nabestaanden voor de kosten van uw uitvaart opdraaien. Dit lijkt ons niet de bedoeling.

Bij het afsluiten van de verzekering moet u zich ook goed bedenken waarvoor u verzekerd wilt zijn. Wilt u voor de producten en diensten door middel van een natura verzekering verzekerd zijn? Of wilt u dat er een geldbedrag uitgekeerd gaat worden na overlijden waarmee de nabestaanden de uitvaart kunnen regelen en bekostigen? In het laatste geval sluit u een kapitaal verzekering af.

Uitvaartwensen

Verder zult u moeten nadenken of u een uitgebreide of een sobere uitvaart wenst. Wilt u begraven of gecremeerd worden? En in welke gemeente wilt u dat de uitvaart zal plaatsvinden? Allemaal keuzes die u moet nemen, maar die bijdragen aan een uitvaart die geheel verloopt zoals u zich dat wenst.

Eigen uitvaart organiseren

Tegenwoordig is het in bepaalde gevallen al mogelijk om uw eigen uitvaart geheel te organiseren. U bent dan gast op uw eigen uitvaart inclusief gasten en alles wat daarbij komt kijken. Dit gaat wel wat ver, maar voor de mensen die vanaf de zijlijn willen toekijken hoe hun eigen uitvaart eruit komt te zien is dit een mooie oplossing.

Uitvaartkosten berekenen

Als u globaal heeft bedacht hoe uw uitvaart eruit zou komen te zien dan kunt u ook al een berekening maken van de kosten voor uw uitvaart. Een gemiddelde uitvaart kost tussen de €7.000,- en €10.000,-. Door uw wensen op papier te zetten komt u erachter wat uw uitvaart nu ongeveer zou gaan kosten. Aan de hand van die calculatie kunt u de uitvaartverzekering afsluiten welke het beste bij uw wensen aansluit. Deze wensen zijn voor iedereen anders dus ook de keuze voor een bepaalde verzekering zal in dit opzicht verschillen.