5 tips afsluiten uitvaartverzekering

De enige zekerheid in het leven is de dood. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. Men zou dan ook kunnen zeggen dat een uitvaartverzekering de enige verzekering is waarvan een mens zeker weet dat hij hem ooit nodig zal hebben. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom u een uitvaartverzekering zou moeten afsluiten. Het ontlast uw nabestaanden van zowel financiële zorgen en helpt ze bij het regelen van uw uitvaart en juist omdat u bent verzekerd hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het hoe en wat in het geval u komt te overlijden. Als u besluit zich te verzekeren dan wilt u de beste uitvaartverzekering afsluiten.

De ene uitvaartverzekering is de andere niet

Toch zijn er onder de verzekeraars en zelfs in hun onderlinge aanbod grote verschillen. Wanneer u overweegt een uitvaartverzekering af te sluiten is het dus belangrijk dat u zichzelf goed laat informeren. Een uitvaartverzekering is tenslotte iets waar u, in de meeste gevallen, uw leven lang aan vast zal zitten. Het is dus niet iets wat men in een opwelling even beslist. Daarom helpen we u hier een eind op weg door u 5 dingen te geven waar we in ieder geval op moeten letten als we een uitvaartverzekering afsluiten.

1. Weet u al wat u wilt?

Het klinkt misschien als een no brainer, maar de belangrijkste vraag die u zult moeten stellen is de vraag wat u wil wanneer u komt te overlijden. Heeft u al enig idee hoe uw dienst eruit zal komen te zien? Weet u al welke muziek er gespeeld moet worden? Hoelang zal de plechtigheid duren? Weet u al waar u begraven of gecremeerd wil worden?

Elk van uw wensen heeft weer invloed op uw polis. Wist u bijvoorbeeld dat een crematie doorgaans goedkoper is dan een begrafenis? U doet er verstandig aan om, voordat u begint met het vergelijken van verzekeringen, een goed beeld te krijgen van wat u wilt. Zo kunt u namelijk veel beter en gerichter vergelijken en is de kans veel groter dat u uitkomt bij een verzekeraar die bij u past.

2. Weet u al wat voor soort verzekering u wilt?

Los van de inhoud en gang van zaken na uw overlijden zijn er ook meerdere manieren om u te verzekeren. Ruwweg worden er twee methodes onderscheiden. De eerste methode is de kapitaalverzekering. In zo’n geval keert de verzekeraar geld uit wanneer u komt te overlijden. De hoogte van dit bedrag zal dan afhankelijk zijn van de voorwaarden die u met de verzekeraar bent overeengekomen.

De tweede manier is de natura verzekering. Hierbij wordt aan uw nabestaanden geen geldbedrag uitgekeerd, maar zal de verzekeraar diensten en producten bekostigen die nodig zijn om uw begrafenis of crematie goed te laten verlopen. Denk hierbij aan kosten voor het huren van een aula, het betalen van een kist en het huren van een begrafenisauto met eventuele volgwagens, bloemen, rouwkaarten en de kosten van een daadwerkelijke begraafplaats.

De ene soort verzekering is niet beter dan de ander. Wel is het zo dat een kapitaalverzekering uw nabestaanden wat meer vrijheid zal geven en dat een natura verzekering uw uitvaart van een wat soberder karakter zal voorzien.

3. Wat krijgt u precies voor welke prijs?

Een uitvaartverzekering hoeft niet veel te kosten. Toch zullen de prijzen onderling nogal kunnen verschillen. Een goedkope uitvaartverzekering heeft u al voor ongeveer 5 euro per maand, maar het dubbele is ook heel goed mogelijk. Daarom is het heel verstandig om voor het afsluiten van een verzekering een heel goed beeld te hebben van wat u precies krijgt voor uw geld.

De voorwaarden van een uitvaartverzekering zijn doorgaans erg uitgebreid en soms ook best ingewikkeld. Laat dat u er echter niet van weerhouden ze goed door te lezen en te bestuderen. Zo voorkomt u dat u nabestaanden, in een tijd dat ze het al moeilijk hebben, voor vervelende verrassingen komen te staan. Stel uzelf de vraag wat doet een uitvaartverzekering als ik ben overleden?

4. De kwaliteit van een verzekering

Als u eenmaal weet wat u precies wil, kunt u veel beter uitkijken naar een uitvaartverzekering. Natuurlijk zullen verzekeraars onderling verschillen en zal niet elk bedrijf altijd de beste kwaliteit leveren. Echter de kwaliteit van uw uitvaartverzekering is in de eerste plaats vooral een kwestie van de mate waarin de verzekering bij u past. De verzekeraar is dus een goede verzekeraar als het een match is met u.

5. Als u toch wil vergelijken

Natuurlijk wilt u toch enigszins een beeld hebben van de kwaliteit van verschillende verzekeraars. Echter het lastige is natuurlijk dat u pas echt merkt wat u aan ze heeft als u al bent overleden. Het zullen dus vooral uw nabestaanden zijn die zullen merken of de verzekering die u hebt afgesloten de goede is geweest. Het kan daarom nooit kwaad om voor het afsluiten van een verzekering online reviews te bekijken en te bestuderen. Bij uitvaarten is er namelijk niet echt een middenweg: Een verzekeraar doet het of goed of slecht.

Een goede uitvaartverzekeraar begrijpt dat een uitvaart iets is dat tot in de puntjes geregeld moet worden. Online reviews zijn daarom best een goede plek om te kijken wat verzekeraars er in de praktijk van maken en of ze hun beloftes goed nakomen.

Het is even werk

Het zoeken naar een juiste uitvaartverzekering is zeker een behoorlijke investering. Het is immers een overeenkomst die u voor de rest van uw leven aangaat en dus niet iets wat u in een opwelling besluit. Het is misschien vervelend om na te moeten denken over wat er allemaal moet gebeuren als u eenmaal komt te overlijden, maar het grote voordeel is dat, wanneer u een passende uitvaartverzekering heeft afgesloten, u de rest van uw leven vrij bent van deze zorg.

Een uitvaartverzekering sluit u dan ook af om twee redenen: De eerste reden is omdat u graag zorgeloos wil leven en niet na wil denken over het feit dat u ooit komt te overlijden. De tweede reden is dat, wanneer u komt te overlijden, uw nabestaanden goed worden geholpen in een voor hen moeilijke periode. Kortom, een uitvaartverzekering is even werk, maar u helpt er uiteindelijk iedereen mee.

Monuta

9.0

Monuta beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

DELA beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

a.s.r. beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

DLE beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m