SIRE start campagne om de dood bespreekbaar te maken

SIRE heeft onderzocht dat de helft van de Nederlanders op een andere manier van iemand afscheid had willen nemen. Over de dood wordt niet of moeizaam gesproken en daar wil SIRE met deze campagne verandering in brengen.

Doordat er niet over de dood en de uitvaartwensen wordt gesproken is het afscheid van een dierbare vaak onvolledig. Hierdoor is er na een overlijden meer verdriet en zal het rouwproces bemoeilijkt worden.

Onderzoek

SIRE heeft het onderzoek laten uitvoeren door onderzoeksbureau DirectResearch onder 510 Nederlanders. Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode van 25 tot en met 30 januari 2022.

Bij een dergelijk gesprek gaat het eigenlijk over het leven en niet over de dood, zegt SIRE-directeur Lucy van der Helm.

“Er is niets mooiers dan terugkijken op een mooi leven. En dat als iemand overlijdt, dat hij of zij alles heeft gezegd.”

Door het gesprek over de dood aan te gaan kunnen de nabestaanden de uitvaart geheel naar wens laten verlopen. Ook helpt het enorm bij het regelen van de praktische zaken.

Volgens het onderzoek heeft 70 procent van de ondervraagden geen testament of de uitvaartwensen vastgelegd. Hierdoor blijven nabestaanden met lastige vragen achter. Want wat had de persoon graag gewild?

Dooddoeners

SIRE heeft verschillende spotjes gemaakt waarin de bekende “dooddoeners” centraal staan.

Maar liefst 64 procent van de Nederlanders kapt het gesprek over de dood af met een dooddoener als “jij gaat nog lang niet dood” of “dat is wel een mooie leeftijd om te sterven”.

Ondanks dat deze opmerkingen vaak goed zijn bedoeld zorgt het er wel voor dat er veel onduidelijk blijft. SIRE wil hierdoor de dood bespreekbaar maken omdat dit de kwaliteit van leven zou verbeteren.

Uit het onderzoek wat is uitgevoerd komt naar voren dat maar een kwart van de mensen zelf vindt dat ze zich goed hebben uitgesproken over hun wensen en alles wat met hun overlijden te maken heeft. Hierbij gaat het over de gevoelens maar ook over de praktische zaken zoals de financiën.

Een derde van de ondervraagden vindt het moeilijk om over de dood te praten en nog een derde is bang voor de dood. Een vergelijkbare groep gaat zelf het gesprek over de dood aan.

We moeten opnieuw leren dat de dood bij het leven hoort

“Ieder mens krijgt te maken met verlies en ieder mens wil er het liefst ver van wegblijven”, zegt klinisch psycholoog en rouwexpert Manu Keirse, die bij de SIRE-campagne is betrokken. “We moeten opnieuw leren dat de dood bij het leven hoort.”

Uitvaartwensen vastleggen

Door een uitvaartverzekering af te sluiten verplicht u uzelf om al enkele uitvaartwensen vast te laten leggen. Zo kunt u dit online regelen waardoor de nabestaanden niet met lastige vragen zullen achterblijven.

De uitvaartwensen die u vastlegt bij de uitvaartverzekeraar kunt u altijd nog wijzigen als u van gedachte bent veranderd.

Een uitvaartverzekering maakt het dus voor u en uw nabestaanden een heel stuk makkelijker. U weet dat uw uitvaart naar uw wensen zal worden verzorgd en de nabestaanden zullen niet met de vragen en kosten van uw uitvaart achter blijven.