Meer mensen overleden door hitte

De meteorologische zomer zit er op, de eerste herfstbuien hebben we alweer achter de rug. Inmiddels is de temperatuur gezakt tot onder de 20 graden. Afgelopen maanden werden er weer enkele hitterecords gebroken maar heeft dit nu ook gezorgd voor een toename in het aantal mensen dat overleed?

400 mensen meer overleden

Tussen 22 en 28 juli zijn er drieduizend vooral ouderen overleden, ongeveer 400 mensen meer dan in een normale zomerse week, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De hitte kan net dat ene zetje zijn maar volgens verschillende uitvaartondernemers heeft dit een kleine rol gespeeld. De meeste uitvaartondernemers hebben het tijdens de hittegolf niet extreem drukker gehad.
Het aantal overledenen onder de 80-plussers tijdens de hittegolven is het laatste decennium flink gedaald. In juli 2006 toen we ook een hele hete zomer beleefde overleden er 262 mensen per week per 100 duizend inwoners. In 2018 tijdens de hittegolf was dit aantal gedaald tot 193 per week.

Aantal overledenen toegenomen in 2019

Het aantal mensen dat overleed tijdens de hitte is in 2019 dus wel toegenomen ten opzichte van 2018. In 2018 overleden er wel weer veel mensen in het voorjaar als gevolg van de griep en de temperatuur was dit jaar hoger dan in 2018.
Ondanks dat er tijdens de hittegolf meer 80-plussers overlijden is de toename minimaal volgens het CBS.

Oost-Nederland

De meeste mensen welke overleden waren woonachtig in Oost-Nederland. In het oosten van Nederland waren de temperaturen extremer en dus overleden er ook meer mensen.

overlijden hitte

Opbaringen

Waarin de hitte wel een belangrijke rol speelt is tijdens het opbaren van overleden personen, volgens uitvaartcoöperatie DELA. Tijdens de extreme hitte van de afgelopen periodes lopen de temperaturen bij mensen thuis extreem snel op. Dit kan de kwaliteit van een lichaam behoorlijk aantasten.
Voor de mensen die zich bezighouden met het opbaren van overleden personen ligt er met de extreme hitte een behoorlijke uitdaging.

In de winterperiode overlijden meer mensen

In de winterperiode overlijden nog altijd meer mensen dan tijdens de hete zomermaanden. Het lijkt dan ook wel of de Nederlander beter tegen de hitte dan tegen de kou kan tegenwoordig. Dat merken ze ook bij DELA waar het in de wintermaanden veel drukker is dan in de zomer. De drukte in de winter neemt helemaal extreme vormen aan als we te maken krijgen met een lange heftige griepepidemie.

Betere voorlichting

Door de betere voorlichting onder ouderen is het aantal sterfgevallen mogelijk beperkt gebleven. Men is zich steeds beter bewust van de gevaren van extreme hitte. Het RIVM komt bijvoorbeeld voordat er een hittegolf aanbreekt met een nationaal hitteplan.