Wat kost een gemiddelde uitvaart?

Een gemiddelde uitvaart kost rond de 8000 euro, een goedkopere uitvaart kan ook maar dan is er in veel gevallen geen mogelijkheid tot het uitvoeren van uw persoonlijke wensen. In de meeste gevallen hebben de overledene of de nabestaanden toch persoonlijke wensen ten aanzien van de begrafenis of crematie en dit verhoogd de kosten van de uitvaart al snel, ieder mens wil op zijn eigen manier afscheid nemen. Alle wensen die afwijken van de standaard diensten kosten nu eenmaal geld.

Persoonlijke wensen uitvaart

De persoonlijke wensen tijdens de uitvaart kosten vaak extra geld, als u bijvoorbeeld een ander type kist wilt dan moet hier extra voor worden betaald maar ook als u meerdere volgauto’s wenst moet u hiervoor betalen en ook extra tijd in de aula kost geld. U zult dus voordat u een uitvaartverzekering gaat afsluiten alvast moeten weten wat ongeveer uw persoonlijke wensen zijn, op deze manier kunt u al een prijsindicatie maken en komt u te weten wat uw uitvaart ongeveer zal gaan kosten.

Als u eenmaal weet wat de uitvaart kost dan is het ook veel makkelijker om een uitvaartverzekering af te sluiten, u kunt dan een verzekering kiezen welke helemaal aan uw wensen voldoet. U bent dan ook niet onder of over verzekerd en zeker met een uitvaartverzekering is dit een fijn idee, als u namelijk bent onderverzekerd en uw persoonlijke wensen worden toch uitgevoerd dan zullen de nabestaanden voor de extra kosten moeten opdraaien.

Stijgende uitvaartkosten
Omdat de kosten van een uitvaart ieder jaar met gemiddeld 3.5% stijgen zal u ook uw uitvaartverzekering hierop moeten aanpassen, vaak krijgt u de keuze om de premie mee te laten stijgen met de inflatie als u voor deze optie kiest dan zult u nooit onderverzekerd zijn.

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Uitvaartkosten

De kosten van een uitvaart worden uit veel diensten en producten opgebouwd en stijgen ieder jaar, het is dan ook moeilijk om precies uit te rekenen wat een uitvaart kost. Bovendien is ieder mens anders dus ook iedere uitvaart is weer anders en u zult begrijpen ook het prijskaartje is voor iedere uitvaart weer anders.

Kosten begrafenis

Begrafeniskosten zijn over het algemeen hoger dan de kosten voor een crematie dit heeft met de grafkosten te maken. De grafkosten zijn afhankelijk van de gemeente waar u begraven wenst te worden en deze kosten kunnen ook per gemeente behoorlijk verschillen. De meeste basiskosten zijn gelijk aan de kosten welke u ook bij een crematie zou hebben maar bij een begrafenis krijgt u ook te maken met de kosten van een grafsteen.

Begrafeniskosten in het weekend
Als u begraven wilt worden in het weekend dan gelden hier ook weer hogere kosten voor er wordt namelijk een weekendtoeslag berekend. De weekendtoeslag zal worden berekend over onder andere het rouwvervoer en de dragers.
Kosten van de kist
Bij een begrafenis heeft u meer keuze uit de verschillende soorten kisten dus ook hier kunnen de kosten wat hoger uitvallen dan bij een crematie.

Kosten crematie

De kosten van een crematie zijn vaak lager dan de kosten voor een begrafenis, u heeft bij een crematie namelijk niet te maken met de grafkosten. De kosten van de crematie verschillen wel weer per crematorium, u moet er van uitgaan dat een crematie ongeveer €1100,- zal kosten.

Ook bij een crematie heeft u net als bij een begrafenis te maken met de basiskosten zoals de uitvaartverzorger, bezorging van de kist en de laatste verzorging van de overledene.

Crematiekosten in het weekend
De crematiekosten voor een crematie in het weekend zullen hoger zijn dan de kosten voor een crematie doordeweeks. Dit heeft te maken dat er een weekendtoeslag wordt berekend voor de uitvaartverzorgers en de dragers.

Kosten voor de kist bij een crematie
Bij een crematie zijn de kosten voor een kist meestal lager omdat er over het algemeen voor een goedkopere kist gekozen wordt bij een crematie. Kosten welke wel extra bij een crematie komen kijken zijn de kosten voor de asverstrooiing op een strooiveld of op zee. U kunt de as of een gedeelte daarvan ook bewaren in een urn. De prijs voor een urn ligt tussen de € 300,- en € 500,- dit is afhankelijk van het materiaal waarvan de urn is gemaakt. De urn kunt u ook in een urnenmuur (columbarium) plaatsen. De kosten hiervoor zijn rond de € 340,- voor een periode van vijf jaar.