Wat is een uitvaartverzekering

Wat is een uitvaartverzekering? Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat de kosten voor uw uitvaart gedekt zijn. Deze kosten liggen tussen de 7.000 en 10.000 euro voor een gemiddelde uitvaart. Zonder een uitvaartverzekering af te sluiten zullen uw nabestaanden opdraaien voor deze kosten. Wat de uitvaartverzekering precies inhoudt en welke soorten uitvaartverzekeringen er zijn dat leggen we in dit artikel aan u uit.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat de kosten welke gemaakt worden voor uw begrafenis of crematie zijn gedekt. Bij het overlijden van de verzekerde zal de uitvaartverzekeraar een geld bedrag uitkeren aan de nabestaanden of uitvaartverzorger om de uitvaart mee te verzorgen.

Nabestaanden
Door een uitvaartverzekering af te sluiten blijven uw nabestaanden niet met de financiële afwikkeling van uw uitvaart achter. Dat de kosten behoorlijk kunnen oplopen dat is inmiddels wel bekend en hoe hoog deze kosten kunnen zijn dat ligt aan de wensen welke u heeft met betrekking tot uw uitvaart.

Voor & nadelen

Voordelen:

 • Doordat u een uitvaartverzekering afsluit voorkomt u dat uw nabestaanden met de kosten van uw uitvaart achter zullen blijven.
 • U kunt bepalen hoe uw uitvaart geregeld gaat worden. U nabestaanden komen zo niet voor moeilijke keuzes te staan.

Voordelen:

 • U kunt vooraf nooit helemaal inzien of u voldoende verzekerd zult zijn. Dit is overigens op te lossen door een verzekering met indexatie af te sluiten.
 • Overstappen naar een andere uitvaartverzekeraar is lastig en u verliest er opgebouwd kapitaal mee.

Met het afsluiten van een uitvaartverzekering voorkomt u dat uw nabestaanden met de kosten van uw uitvaart achter zullen blijven.

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, de ene verzekering zal een geld bedrag uitkeren aan de nabestaanden of aan de uitvaartverzorger. En andere verzekeringen zijn er om de uitvaart in natura te laten verzorgen. U bepaald zelf welk soort uitvaartverzekering het beste bij uw wensen aansluit.

Natura uitvaartverzekering

Bij de natura uitvaartverzekering zal geen geld uitgekeerd worden. De uitvaartverzekeraar zal de producten en diensten voor uw uitvaart vergoeden. Uw nabestaanden hebben hierbij geen omkijken naar de financiële afwikkeling van uw uitvaart, dit wordt geregeld door de verzekeraar en de uitvaartondernemer.

In de meeste gevallen bent u met de natura verzekering verzekerd doormiddel van een uitgebreid basispakket. Vooraf kunt u precies bepalen welke diensten en producten u geleverd wilt hebben. U mag de uitvaart ook door een andere uitvaartverzorger dan degene welke in het basispakket zit laten regelen, maar er zal dan wel minder worden vergoedt.

Voordelen:

 • Een voordeel van de natura uitvaartverzekering is dat de nabestaanden niets met de financiële afwikkeling van uw uitvaart te maken krijgen.
 • U kunt vooraf precies bepalen welke producten en diensten u verzekerd wilt hebben, deze zullen dan ook gegarandeerd geleverd worden.

Nadelen:

 • Het nadeel van de natura verzekering is dat u standaard aan een bepaalde uitvaartondernemer vastzit en als u hiervan afwijkt u minder vergoedt zal krijgen.
 • Doordat u kunt kiezen uit bepaalde pakketten zijn er ook producten en diensten verzekerd waar u geen gebruik van wenst te maken.

Kapitaal uitvaartverzekering

Bij de kapitaal uitvaartverzekering wordt en na het overlijden een vooraf bepaald geldbedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Met dit geldbedrag kunnen zij uw uitvaart verzorgen dit is overigens niet verplicht. Het voordeel van de kapitaal verzekering is dat deze verzekering erg flexibel is, u hoeft vooraf nog niet te bepalen wat u wel en niet wilt.

Voordelen:

 • Een voordeel van deze verzekering is dat er veel vrijheid is ten aanzien van uw uitvaart.
 • In veel gevallen is het mogelijk om bij een terminale ziekte een voorschot op het uit te keren bedrag te krijgen. Hiermee kunt u extra zorg inkopen of uw laatste wens in vervulling laten gaan.

Nadelen:

 • Het nadeel van de kapitaal verzekering is dat uw nabestaanden meer moeten regelen.
 • De premie voor de kapitaal verzekering ligt in de meeste gevallen hoger dan bij de natura verzekering.

Met het afsluiten van een uitvaartverzekering voorkomt u dat uw nabestaanden met de kosten van uw uitvaart achter zullen blijven.

Sommen uitvaartverzekering

Een ander soort uitvaartverzekering is de sommen uitvaartverzekering, ook wel de natura sommenverzekering genoemd. De sommen verzekering komt het dichtst in de buurt van de kapitaal verzekering met het grote verschil dat bij deze verzekering de nabestaanden verplicht zijn de uitvaart te regelen met het uitgekeerde geldbedrag. Na het overlijden mag er gekozen worden welke uitvaartverzorger de uitvaart gaat regelen.

Voordelen:

 • De nabestaanden mogen zelf een uitvaartverzorger aanstellen om de uitvaart te verzorgen.
 • Met het uitgekeerde geldbedrag zijn uw nabestaanden verplicht uw uitvaart te regelen.

Nadelen:

 • U moet vooraf weten wat de uitvaartkosten ongeveer zullen zijn, anders loopt u het risico onderverzekerd te zijn.
 • Er mogen geen andere producten en of diensten aangekocht worden met het uitgekeerde geldbedrag.

Combinatie uitvaartverzekering

De combinatie uitvaartverzekering is zoals de naam al doet vermoeden een combinatie van twee uitvaartverzekeringen. Een combinatie tussen de natura en de kapitaal uitvaartverzekering. Het voordeel hiervan is dat u voor de basis producten en diensten van de uitvaart bent verzekerd via het natura gedeelte en voor de extra kosten zoals bijvoorbeeld een duurdere kist, meer volgauto’s kan het extra uit te keren geldbedrag worden aangesproken.

Voordelen

 • De standaard producten en diensten voor uw uitvaart worden gegarandeerd geleverd.
 • Met het vrijgekomen geldbedrag kunnen extra producten en diensten betaald worden.

Wat zijn de kosten?

U wilt natuurlijk weten wat het afsluiten van een uitvaartverzekering u gaat kosten. De kosten voor deze verzekering zijn van een aantal factoren afhankelijk:

 • Welk soort verzekering
 • Begraven of cremeren?
 • Uw leeftijd tijdens het afsluiten
 • De hoogte van het uit te keren bedrag
 • Hoe lang u premie gaat betalen

Premie opbouw
Zoals u hierboven kunt lezen zijn de kosten niet voor iedereen gelijk. Bij een natura verzekering betaald u een ander bedrag aan premie dan bij een kapitaal verzekering. Een jonger iemand betaald per maand minder premie dan iemand welke al op leeftijd is. Heeft u veel wensen met betrekking tot uw uitvaart? Dan zullen deze bekostigd moeten worden en daardoor zal de premie hoger uitvallen.

Looptijd
Gaat u 20 of 30 jaar premie betalen of tot uw 65ste jaar of levenslang? Al deze factoren zijn bepalend voor de hoogte van de premie welke u maandelijks, per kwartaal of per jaar gaat betalen. Door deze factoren tegen het licht te houden en de verzekeringen te vergelijken is het in de meeste gevallen mogelijk om een goedkope uitvaartverzekering af te sluiten.

Begraven of cremeren?
De premie zal ook verschillen als u begraven i.p.v. gecremeerd zou willen worden. De kosten voor het begraven lopen in de meeste gevallen hoger op dan voor een crematie. Dit heeft alles te maken met de grafrechten, het graf, de andere kist welke gebruikt wordt bij het begraven en de plaats waar u begraven wenst te worden.

Waar sluit ik de verzekering af?

Als u eenmaal uw uitvaartwensen voor uzelf duidelijk heb gemaakt dan kunt u bekijken welk soort verzekering daar het beste bij aansluit. Nu is er nog één stap te nemen, namelijk het afsluiten van de uitvaartverzekering. Waar doet u dit? U sluit deze verzekering af bij één van de uitvaartverzekeraars. In Nederland kennen we enkele grote uitvaartverzekeraars zoals: Monuta, DELA, Yarden, Ardanta en Nuvema.

Vergelijken op voorwaarden en premie
Bij het afsluiten zult u merken dat als u persé een natura verzekering wilt afsluiten u niet bij iedere uitvaartverzekeraar terecht kunt. Hetzelfde geldt overigens voor de kapitaal, de sommen en de combinatie verzekering. Zodra u met het soort verzekering welke u het meest aanspreekt meerdere uitvaartverzekeraars heeft gevonden dan kunt u deze met elkaar gaan vergelijken. Vergelijken doet u op voorwaarden van de polis en op premie.

Indexatie

De uitvaartkosten stijgen jaarlijks het is voor u nu dus nog niet exact te bepalen wat uw uitvaart over hopelijk een hele lange tijd zal gaan kosten.

Voorbeeld
De gemiddelde uitvaart kost op dit moment ongeveer €8.500,-. Als de kosten jaarlijks met 3% stijgen dan kost een uitvaart over 30 jaar €14.250,-. Hoe kunt zich nu zo verzekeren dat uw nabestaanden niet met een restschuld achter blijven? U kunt een uitvaartverzekering met indexatie afsluiten. Bij een verzekering met indexatie zal de uitvaartverzekeraar ieder jaar kijken of uw verzekering uw uitvaart nog zal dekken. Indien nodig zal de premie aangepast worden aan het verzekerde bedrag. U kunt er nu van op aan dat er geen restschuld zal ontstaan.

Kinderen of partner meeverzekerd?

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het goed om te kijken of u kind(eren) gratis zijn meeverzekerd. In veel gevallen is dit het geval tot hun 18e of 21ste jaar. Dit verschilt per verzekeraar en dit punt is ook zeker verstandig om mee te nemen als u de uitvaartverzekeraars gaat vergelijken.

Eigen uitvaartverzekering kind
Ook als u uw kind(eren) kunt meeverzekeren kan het op de lange termijn goedkoper zijn om voor uw kind een eigen uitvaartverzekering af te sluiten. Als u dit namelijk al op jonge leeftijd regelt voor uw kind dan profiteert hij of zij ook na het 18e of 21ste jaar van de zeer lage premie.

Partner bijschijven op uitvaartpolis
Veel gezinnen kiezen er ook voor om de partner bij de polis bij te laten schrijven. Ook hiervoor zult u de voorwaarden van de verzekeraar na moeten lezen. Er kunnen verschillen zitten in de procedure welke hiervoor gevolgd moet worden.

We hopen dat het u duidelijk is geworden wat een uitvaartverzekering is en welke soorten er zijn. Het is nu aan u of u zelf ook een verzekering gaat afsluiten. Bedenk dat als u geen uitvaartverzekering afsluit uw nabestaanden met de kosten achter zullen blijven.

Monuta

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

review Monuta

8.1 / 10

6,42

Bekijken
DELA

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Nee

review DELA

8.0 / 10

6,81

Bekijken
Yarden

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 21 jaar

review Yarden

7.1 / 10

5,79

Bekijken
Ardanta

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

review Ardanta

7.6 / 10

6,83

* Bekijken
PC Uitvaart

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

review PC Uitvaart

7.3 / 10

6,83

* Bekijken