Welke uitvaartverzekering is voor u de beste?

We denken er het liefst nog niet aan maar we moeten ons er toch tegen verzekeren… de kosten van onze uitvaart. Een gemiddelde uitvaart kost in Nederland al snel €8.000,- en dan hebben we het over een normale uitvaart.

Een behoorlijk bedrag waar u uw nabestaanden niet mee wilt opzadelen als u komt te overlijden. Het is daarom verstandig om bijtijds een uitvaartverzekering af te sluiten en de verschillende opties te vergelijken. Want we willen natuurlijk een zo uitgebreid mogelijke verzekering tegen de laagste premie. Dat kan maar dan zult u eerst wat tijd moeten investeren om de uitvaartverzekeringen te vergelijken.
Inhoudsopgave

Waar op letten?

Voor u een verzekering gaat afsluiten is het dus belangrijk om een aantal punten op een rij te zetten. Want even snel een begrafenisverzekering afsluiten dat kan natuurlijk ook maar u sluit dan mogelijk een verzekering af die ten eerste niet aan uw wensen voldoet en ten tweede duurder dan nodig is. Want waarom zou u premie betalen voor producten en diensten waar u toch geen gebruik van wenst te maken? U kunt nu wel de meest uitgebreide uitvaartverzekering die er is afsluiten maar als deze is samengesteld voor een heel uitgebreide uitvaart en u wilt het bescheiden houden dan is dit zonde van de premie welke u moet betalen.

Uitvaartwensen

uitvaartverzekering

U moet eerst voor uzelf nagaan wat uw wensen zijn met betrekking tot uw uitvaart. Wil u begraven of gecremeerd worden? Hier zit namelijk al een behoorlijk verschil in ook als u naar de kosten voor de uitvaart kijkt. Bij een begrafenis krijgt u te maken met grafrechten en de gemeente waar u begraven wenst te worden. De ene gemeente is namelijk duurder dan de andere en dit zal allemaal betaald moeten worden.

Wat voor graf?
Wilt u een eigen graf, een familiegraf of wilt u begraven worden in een gezamenlijk graf. De meeste mensen zullen voor de laatste optie kiezen. Hierbij zal u in een graf met meestal 2 andere personen worden begraven, dit is de goedkoopste manier van begraven. U zult begrijpen dat een privé-graf of een familiegraf aanzienlijk duurder is dan een gezamenlijk graf.

Een uitgebreide uitvaart?
Als u eenmaal weet of u begraven of gecremeerd wenst te worden dan kunt u nog bepalen of u een uitgebreide uitvaart wenst of dat u het klein wilt houden. Bij een uitgebreide uitvaart waar honderden mensen bij aanwezig zullen zijn, zal een grotere aula en een grotere ontvangstruimte gereserveerd moeten worden. Ook heeft u bij een uitgebreide uitvaart vaak meer volgauto’s nodig en zal de catering uitgebreider zijn. Verder zullen er extra uitnodigingen verstuurd moeten worden en zo zijn er nog meer punten die een uitgebreide uitvaart duurder zullen maken.

Wat voor soort uitvaartverzekering?

Aan de hand van uw uitvaartwensen kunt u ook bepalen wat voor soort uitvaartverzekering u kunt gaan afsluiten. Wilt u een verzekering waarbij de producten en diensten voor uw uitvaart verzekerd zullen zijn? Of lijkt het u beter dat er na uw overlijden een geldbedrag zal worden uitgekeerd aan uw nabestaanden die daarmee uw uitvaart kunnen verzorgen? Of wilt u een combinatie van beide verzekeringen? Alles is mogelijk en iedere verzekering heeft zijn voor- en nadelen.

Natura verzekering

Als u wilt dat de producten en diensten worden verzekerd en dat uw nabestaanden bijna geen omkijken hebben aan het verzorgen van uw uitvaart dan is de natura verzekering de beste optie. Bij de natura verzekering zal de uitvaartondernemer samen met uw nabestaanden uw wensen bespreken, de muziek en de kaart uitzoeken als u dat nog niet had gedaan en verder hoeft er niet veel geregeld te worden. De natura verzekering is een erg populaire uitvaartverzekering.
De voor- en nadelen van de natura verzekering

VoordelenNadelen
De voordelen van de natura uitvaartverzekering zijn dat de nabestaanden bijna geen omkijken hebben naar uw uitvaart als het op het regelen aankomt.U maakt gebruik van de aangewezen uitvaartverzorger. Er is dus minder vrijheid, al moet hier wel een kanttekening bij gemaakt worden. U kunt namelijk ook kiezen voor een andere uitvaartverzorger. U kunt namelijk een bedrag van 3000 euro uit laten keren en hiermee naar een andere uitvaartverzorger gaan.
De dekking behoudt zijn waarde omdat de producten en diensten worden vergoedt. Mocht de uitvaart duurder uitpakken dan zullen de nabestaanden hier niet mee worden geconfronteerd, het risico ligt bij de uitvaartverzekeraar.Er is weinig keuzevrijheid voor de nabestaanden ten aanzien van de producten en diensten. Alles is namelijk vooraf vastgelegd.

Kapitaal verzekering

Een andere mogelijkheid om u te verzekeren tegen de kosten van uw uitvaart is door een kapitaal verzekering af te sluiten. Bij de kapitaal verzekering bouwt u een geldbedrag op wat na uw overlijden zal worden uitgekeerd aan uw nabestaanden. De nabestaanden zijn overigens niet verplicht om uw uitvaart met dit bedrag te regelen, ze zouden het ook naar bijvoorbeeld een goed doel kunnen overmaken. Als u besluit een kapitaal verzekering af te sluiten dan zullen uw nabestaanden wel meer moeten regelen als dat u een natura verzekering zou afsluiten. Doordat er een geldbedrag zal worden uitgekeerd is er wel veel meer keuzevrijheid ten aanzien van uw uitvaart.
De voor- en nadelen van de kapitaal verzekering

VoordelenNadelen
Er is veel vrijheid voor het regelen van uw uitvaart.Het kan gebeuren dat de nabestaanden het uitgekeerde geldbedrag niet aan de uitvaart besteden.
Bij een terminale ziekte is er vaak de mogelijkheid om een voorschot op het geldbedrag uitgekeerd te krijgen.U moet er rekening mee houden dat het bedrag waarvoor u verzekerd bent hoog genoeg is om uw uitvaart mee te bekostigen. Ieder jaar gaan de uitvaartkosten namelijk omhoog.

uitvaartverzekering

Natura sommenverzekering

Als u een natura sommenverzekering afsluit dan zal er na overlijden een geldbedrag worden uitgekeerd en hiermee is het verplicht voor de nabestaanden om uw uitvaart mee te regelen. Het verschil tussen de natura sommenverzekering en de normale natura verzekering is dat er meer keuzevrijheid is ten aanzien van de verzorging van de uitvaart. Er mag door de nabestaanden worden gekozen wie de uitvaart zal verzorgen en wie de producten en diensten voor de uitvaart mag leveren. De facturen voor de geleverde producten en diensten moeten wel goed bewaard worden, deze declareert u namelijk achteraf.
De voor- en nadelen van de natura sommenverzekering

VoordelenNadelen
Het uit te keren bedrag zal altijd aan uw uitvaart besteed worden.Het is niet mogelijk om een deel van het geld aan andere diensten te besteden dan aan de uitvaart.
Er is een enorme keuze vrijheid ten aanzien van de uitvaartverzorger, de diensten en producten voor uw uitvaart.U moet ook bij deze verzekering goed in de gaten houden of het verzekerd bedrag nog hoog genoeg is.

Combinatieverzekering

U kunt er ook nog voor kiezen om de combinatieverzekering af te sluiten. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een uitvaartverzekering welke twee soorten verzekeringen combineert. Een gedeelte van de verzekering is namelijk voor de producten en diensten voor uw uitvaart, dit is het natura gedeelte. En er is een gedeelte waarmee er een kapitaal zal worden uitgekeerd aan de nabestaanden. De combinatieverzekering heeft dus erg veel voordelen omdat deze verzekering het meest flexibel is.
De voor- en nadelen van de combinatieverzekering

VoordelenNadelen
Erg veel flexibiliteit, er kan worden gekozen welk deel natura en welk deel kapitaal verzekering is.De nadelen zijn afhankelijk van welke combinatie u kiest.

Uitvaartverzekeraar

Zodra u bovenstaande punten voor uzelf heeft doorlopen dan zult u zien dat er van de 6 grote uitvaartverzekeraars er enkele zijn afgevallen. De reden is dat u niet bij iedere uitvaartverzekeraar alle soorten uitvaartverzekeringen kunt afsluiten. Om een voorbeeld te noemen bij Monuta kunt u terecht voor de kapitaal en de combinatieverzekering, hetzelfde geldt voor uitvaartverzekeraar DELA. Wilt u een sommenverzekering afsluiten dan kunt u terecht bij Yarden. Zoals u ziet heeft iedere verzekeraar weer andere verzekeringen.

Reviews uitvaartverzekeraars

Als er verzekeringen zijn waar u bij meerdere uitvaartverzekeraars terecht kunt dan zullen de voorwaarden en de premie uiteraard van doorslag zijn. Ook kunnen ervaringen met een bepaalde verzekeraar doorslaggevend zijn. En waar steeds meer mensen naar kijken dat zijn de online reviews welke er op internet te vinden zijn over uitvaartverzekeraars. Door deze goed te lezen kunt u voorkomen dat u voor verassingen komt te staan.  De uitvaartverzekeraars welke in Nederland actief zijn hebben al vele jaren ervaring in de uitvaartbranche. Voor u is dit een geruststellende gedachte, u weet dat u een verzekering afsluit bij een betrouwbare verzekeraar met een ruime ervaring.

Premie

Zodra u eenmaal weet wat uw uitvaartwensen zijn en welk soort uitvaartverzekering u wilt afsluiten dan wilt u natuurlijk weten wat u dit gaat kosten. De premie is dan ook een belangrijk punt bij het vergelijken en afsluiten van een uitvaartverzekering. Om een eerlijke vergelijking te maken is het verstandig om ook weer naar bepaalde punten te kijken.

De looptijd
Een factor welke bepalend is voor de premie welke u maandelijks betaald is de looptijd van de verzekering. U heeft namelijk de keuze om 10, 20 30 jaar, tot uw 65ste levensjaar of levenslang te betalen. U begrijpt dat als u 10 jaar premie gaat betalen u maandelijks meer aan premie kwijt zult zijn dan dat u het bedrag uitsmeert over 30 jaar.

Wel of geen indexatie van de verzekering
Als u een uitvaartverzekering met indexatie afsluit dan zal u nooit zijn onderverzekerd en zullen uw nabestaanden ook nooit voor verrassingen komen te staan. Door de indexatie zal wel de premie jaarlijks mee stijgen.

De dekking
De dekking bepaald voor een groot gedeelte de premie. Logisch ook want een uitgebreide uitvaart zal meer kosten dan een simpele uitvaart. Kiest u voor een uitgebreide uitvaart met alles er op en eraan dan zal de dekking van de uitvaart dus omhoog moeten. In dit geval gaat u dus meer premie betalen.

De voorwaarden

De voorwaarden van een begrafenisverzekering mag u nooit onderschatten. U wilt immers dat uw uitvaart geheel naar uw wensen zal worden geregeld. Door de voorwaarden goed door te nemen bij de keuze voor een bepaalde verzekering of verzekeraar bent u er zeker van dat alles geregeld zal worden zo als u dat wenst.

De beste verzekering afsluiten

Als u bovenstaande punten voor uzelf doorloopt dan zult u merken dat u een uitvaartverzekering afsluit welke helemaal aan uw wensen voldoet. U sluit een dergelijke verzekering hopelijk maar één keer in uw leven af dus dan is het wel een fijn idee dat het voor u de juiste is. Als u daarbij ook nog eens op de premie kunt besparen dan heeft u de voor u beste uitvaartverzekering afgesloten.

Monuta

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

Premielooptijd

tot 85 jaar

€9,79

Bekijken
DELA

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Nee

Premielooptijd

Levenslang

€7,99

Bekijken
Yarden

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 21 jaar

Premielooptijd

Tot 85 jaar

€9,79

Bekijken
Ardanta

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

Premielooptijd

Tot 80 jaar

€9,73

* Bekijken
PC Uitvaart

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

Premielooptijd

Tot 80 jaar

€9,79

* Bekijken