Geen uitvaartverzekering afgesloten?

Stel, u heeft geen uitvaartverzekering. En u komt te overlijden. Wat gebeurt er dan? In dat geval is het aan de nabestaanden om de kosten voor uw uitvaart te betalen. Ze kunnen dat doen met een eventuele erfenis die ze van u ontvangen. Blijkt die niet groot genoeg? Dan draaien zij zelf op voor de rest van de kosten. En sterker nog, zelfs als er een erfenis is gaan de kosten voor de uitvaart daar direct vanaf, waardoor ze eigenlijk de kosten voor de uitvaart betalen.

Conclusie? Het is verstandig om te voorkomen dat u geen uitvaartverzekering heeft. Door er tijdig een af te sluiten of daar op latere leeftijd nog gebruik van te maken. U kunt dan kiezen voor een koopsom uitvaartverzekering. Met een eenmalige betalen profiteert u dan meteen van de dekking, zodat nabestaanden er niet voor op hoeven te draaien.

Zelf de uitvaartkosten betalen

Het alternatief is om zelf de uitvaartkosten te betalen. Tenminste, het zijn dan uw nabestaanden die de kosten daarvoor betalen. Een uitvaart kost gemakkelijk €7.000 – €8.000, zelfs als u geen specifieke wensen heeft. U kunt online de uitvaartkosten berekenen, om na te gaan waar u rekening mee dient te houden.

Tip: de uitvaartkosten worden ieder jaar een beetje hoger. Door de inflatie alleen al komt er ieder jaar zo’n 1,5% aan kosten bij. Over 10 jaar kost een uitvaart daarom zo’n €8.200 – €9.200.

Koopsom uitvaartverzekering

Op latere leeftijd kunt u nog altijd een uitvaartverzekering afsluiten. U kunt dan gebruik maken van een reguliere polis, al is ook de koopsom wellicht interessant. In dat geval is het niet nodig om daar nog een aantal jaren premie voor te betalen. U betaalt in plaats daarvan eenmalig een (groter) bedrag. In ruil daarvoor kunt u gebruik maken van de uitvaartverzekering, zodat u daar geen omkijken meer naar heeft.

U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een erfenis of een andere meevaller, om de koopsom uitvaartverzekering af te sluiten. Het voorkomt dat u iedere maand premie dient te betalen. In plaats daarvan zorgt u er in één keer voor dat u de polis afsluit, zodat uw nabestaanden niet voor de kosten van uw uitvaart zullen opdraaien.

Kapitaal of natura uitvaartverzekering afsluiten

Komt u er al eerder achter dat u nog geen uitvaartverzekering heeft? Dan is het mogelijk om die op de reguliere manier af te sluiten. U kunt dan kiezen voor een kapitaalverzekering of voor de populaire natura uitvaartverzekering. In dat geval betaalt u een vaste premie per maand, in ruil waarvoor de verzekeraar de uitvaart voor u zal verzorgen. Uiteraard op basis van uw specifieke wensen, zodat u zelf kunt aangeven wat u belangrijk vindt in de dekking.

VerzekeraarPremieVerzekerd
Monuta uitvaartverzekering€ 5,15€ 7,000
Yarden uitvaartverzekering€ 5,24€ 7,000
DELA uitvaartverzekering€ 5,37€ 7,000
Ardanta uitvaartverzekering€ 5,81€ 7,000

 De premie is per maand en voor een persoon van 18 jaar.