De uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is misschien niet iets waar iedereen direct aan denkt en heeft afgesloten. Toch is het vaak een prettige gedachte, zeker voor uw nabestaanden. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering weet u precies waar u aan toe bent en weet u zeker dat alles goed geregeld is na uw overlijden. Dit geeft rust voor u en uw familie. Moeilijke beslissingen kunt u vooraf al laten vastleggen en hen rest alleen nog het zorgeloze afscheid nemen.

Kosten van een uitvaart?

Wat kost een uitvaart eigenlijk? Dit hangt natuurlijk erg af van de wensen. U kunt het beste al snel uitgaan ongeveer €5.000,-. Voor al het extra’s komen natuurlijk ook extra kosten. Een rouwadvertentie, wat voor een kist en het maakt zelfs verschil of u begraven of gecremeerd wilt worden. Daarnaast moet er eventueel ook nog rekening gehouden worden met kosten voor bloemen, een rouwdienst, rouwvervoer, catering en rouwkaarten.

Wat doet een uitvaartverzekering?

Er zijn verschillende verzekeraars in Nederland welke ook of alleen een uitvaartverzekering verzorgen. Bij het aanvragen kan in veel gevallen al een wensenlijst ingevuld worden. Hoeveel gasten verwacht u uit te nodigen? Wilt u koffie met cake na de rouwdienst? Wilt u een eenvoudige, standaard of luxe kist? Dergelijke vragen worden gesteld en op basis daarvan komt er een globale berekening tevoorschijn. Na het ingeven van uw geboortedatum kan de verzekering een schatting maken over hoeveel maanden het geldbedrag verdeeld kan worden, dit zal de premie worden welke u maandelijks betaald. Op het moment van uw overlijden wordt dan het verzekerende bedrag uitgekeerd. Vaak is dit dus een vooraf overeengekomen geldbedrag, maar het kan bijvoorbeeld ook een dienstenpakket zijn bij de desbetreffende verzekering ter waarde van een bepaald bedrag of een combinatie van deze twee.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

De verschillende soorten uitvaarverzekeringen welke in Nederland worden aangeboden door de uitvaartverzekeraars zijn een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Een naturaverzekering is een verzekering waarbij een dienstenpakket wordt uitgekeerd in geval van overlijden. U geeft zelf bij aanvang van de verzekering uw wensen aan, dus het soort kist en hoeveel rouwkaarten. Bij uw overlijden wordt dit door de verzekerde partij in gang gezet. Vaak zijn de maandelijkse kosten iets lager bij een naturaverzekering, maar uw nabestaanden zitten vaak wel vast aan bepaalde instanties waarbij de verzekeringsmaatschappij is aangesloten.

Bij een kapitaalverzekering wordt er aan uw nabestaanden en geldbedrag uitgekeerd. Uw nabestaanden zijn vrij om hiermee te doen wat zij willen, maar ze dienen dan ook zelf alles te regelen, omtrent de crematie of begrafenis. Het is niet noodzakelijk dat zij het volledige bedrag opmaken aan uw crematie of begrafenis. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zal bovenstaande ook besproken worden en zal u de keuze voorgelegd worden. Het is eventueel ook mogelijk om een combinatie van beide te verzekeren. Stel, de uitvaart die u voor ogen heeft zal rond de 8.000 euro gaan kosten. Dan kan het zijn dat de verzekering aanbiedt om 4.000 euro als naturaverzekering uit te keren en 4.000 euro als kapitaalverzekering. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de verzekeraar.

Uitvaartverzekering opzeggen

Natuurlijk is het mogelijk dat u een uitvaartverzekering heeft afgesloten, maar dat u zich bedenkt. Er kan in de loop der tijd natuurlijk altijd iets veranderen in uw persoonlijke situatie waardoor u de premie niet meer maandelijks wilt of kunt betalen. In dat geval is het mogelijk om een uitvaartverzekering op te zeggen. Het uitgekeerde bedrag bij uw overlijden zal dan uiteraard aanzienlijk lager zijn, dan wanneer u de volledige looptijd had uitgezeten. Vaak is het voldoende om een brief te sturen met daarin de opzeggen naar de uitvaartverzekering.

VerzekeraarPremieVerzekerd
Monuta uitvaartverzekering€ 5,15€ 7,000
Yarden uitvaartverzekering€ 5,24€ 7,000
DELA uitvaartverzekering€ 5,37€ 7,000
Ardanta uitvaartverzekering€ 5,81€ 7,000
PC Uitvaart uitvaartverzekering€ 5,82€ 7,000

 De premie is per maand en voor een persoon van 18 jaar.

Natura uitvaartverzekering afkopen

Ook is het dan mogelijk soms mogelijk om de verzekering af te kopen. In dat geval ontvangt u een afkoopsom op het moment van opzeggen, maar wordt er niets meer uitgekeerd wanneer u komt te overlijden. Dit is echter niet altijd mogelijk. Bij een kapitaalverzekering is dit mogelijk, maar bij een natura uitvaartverzekering verschilt het per verzekeraar. De reden hiervan is dat dit in het verleden zeer ongunstig was. Tot 2009 was de premie van een uitvaartverzekering namelijk fiscaal aftrekbaar, afkopen was dan erg ongunstig en daardoor hadden verzekeringen in hun algemene voorwaarden opgenomen dat dit niet was toegestaan. Toen de fiscale aftrekbaarheid in 2009 werd aangepast, paste ook enkele verzekeraars de algemene voorwaarden aan omtrent het afkopen van de uitvaartverzekering, maar lang niet alle verzekeraars deden dit. Wanneer het mogelijk is om de natura uitvaartverzekering af te kopen, worden er verschillende methoden gebruikt om de afkoopwaarde te bepalen.

Onderzoek AFM

AFM staat voor Autoriteit Financiële Markten en zij houden in Nederland toezicht op alle financiële markten. Zij hebben verschillende onderzoeken uitgevoerd over het afkopen van een natura uitvaartverzekering. Mede vanwege het feit dat de consument hier vaker vraag naar heeft sinds het afschaffen van de fiscale aftrekbaarheid in 2009. Hoewel de AFM positief is over de verandering in algemene voorwaarden van menig verzekeraar als het gaat om het afkopen van een natura uitvaartverzekering, streven zij naar uniform beleid omtrent alle verzekeraars. Dit betekend dat er een duidelijke methode moet komen voor het bepalen van de afkoopwaarde en dat het voor nieuw afgesloten polissen altijd een mogelijkheid moet zijn om de uitvaartverzekering af te kopen.

Goed vergelijken

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering doet u er goed aan om goed te vergelijken. Niet alleen op basis van maandelijkse premie kosten, maar ook op algemene voorwaarden. Een uitvaartverzekering heeft vaak een erg lange looptijd, hierdoor kan er natuurlijk altijd iets veranderen in uw persoonlijke situatie. In dat geval is het ook prettig om te weten dat het mogelijk is om het uitvaartverzekering op te zeggen of eventueel af te kopen. Door vooraf goed te vergelijken en verschillende adviseurs om informatie te vragen krijgt u een duidelijk beeld over de mogelijkheden. En voor de ene persoon is Monuta de juiste verzekering en voor een ander kan dit DELA of Yarden zijn.