Wat is een uitvaartverzekering?

Wat is een uitvaartverzekering? Uitvaartverzekeringen kennen we in verschillende soorten en maten. U zal ongetwijfeld wel eens reclame voorbij hebben zien komen. Misschien bent u door het overlijden van een familielid of kennis al wel eens in aanraking gekomen met een uitvaartverzekering.
Een uitvaartverzekering is zo alledaags en tegelijkertijd weten veel mensen niet precies wat een uitvaartverzekering nou wel en niet voor ons kan doen, of wat de redenen zouden zijn om er een af te sluiten.

Een vervelend onderwerp

Om te beginnen is het nadenken over de uitvaart niet iets wat een mens graag doet. Misschien dat u wel eens heeft stilgestaan bij welke muziek u graag wil laten horen op uw uitvaart of waar u begraven zou willen worden. Misschien heeft u ook al een idee of u begraven of gecremeerd wil worden. Echter als het gaat om de details van uw uitvaart is de kans groot dat u hier nog niet bij stil heeft gestaan. Dit is heel begrijpelijk. Het leven is te leuk om na te moeten denken over de dood. En waar zou u zich tenslotte nog zorgen over maken als u er niet meer bent?

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Het kan elk moment gebeurd zijn

De nare realiteit is echter dat u nooit 100% zeker weet of een dag uw laatste gaat zijn of niet. Dat klinkt misschien heel pessimistisch, maar zo is het niet bedoeld. Gelukkig is de kans dat u gezond en gelukkig oud mag worden erg groot, maar de kans dat dit niet voor u is weggelegd is altijd groter dan nul. Dit is geen pessimisme, maar realisme. Het is een realiteit waar u, hoe u het ook wendt of keert, rekening mee zal moeten houden.

Waarom een uitvaartverzekering?

Begrijpelijkerwijs vindt niemand het prettig om lang bezig te zijn met dit onderwerp. Dat maakt het echter niet minder belangrijk. Een zorgeloos leven is prima. Een roekeloos leven echter niet, en niet nadenken over uw uitvaart is eerder roekeloos dan zorgeloos te noemen. Vandaar dat een uitvaartverzekering zo belangrijk is. Een goede verzekeraar stelt u namelijk in staat zorgeloos te leven zonder roekeloos te zijn. U laat u immers verzekeren voor een goede uitvaart in het geval u komt te overlijden. Zo hoeft u hier in het dagelijks leven niet meer over na te denken.

Een uitvaart kost veel geld

Als u wel eens betrokken bent geweest bij het organiseren van een uitvaart, dan zult u ook weten hoe duur het is om iemand van een waardig afscheid te voorzien. Of het nu gaat om de bloemen, de kist, het huren van een aula voor de plechtigheid, de kosten van een rustplek zelf, het gebruik van een begrafenisauto met eventuele volgauto’s, het verzenden van de rouwkaarten, de rouwadvertenties of simpelweg de koffie, thee en cake, een uitvaart kost al gauw rond de 10.000 Euro. Stelt u zich eens voor dat u plotseling komt te overlijden. Voor uw nabestaanden zal dit op zichzelf al moeilijk genoeg zijn. Wat als ze nu ook nog eens een bedrag van 10.000 Euro moeten ophoesten om u van een degelijke begrafenis of crematie te voorzien?

Een uitvaartverzekering is niet alleen voor uzelf

Men zou kunnen beargumenteren dat we na ons overlijden geen zorgen meer aan ons hoofd hebben. De zorgen van een goede uitvaart berusten immers altijd op de schouders van de nabestaanden. Een uitvaartverzekering is dus iets wat u afsluit, niet alleen voor uw eigen gemoedsrust, maar ook om gerust te zijn in de wetenschap dat u uw nabestaanden na uw overlijden niet met onnodige stress opzadelt.

Zo duur als begraven is, zo goedkoop is verzekeren

Hoe duur een uitvaartverzekering precies is zal van een aantal factoren afhangen. Denk hierbij aan uw leeftijd, eventuele gezondheidsklachten of chronische ziektes die u heeft en het bedrag waarvoor u zichzelf verzekert. Echter per maand zult u in de regel niet veel meer dan 10 Euro kwijt zijn. U kunt een goedkope uitvaartverzekering afsluiten als u dit op jonge leeftijd doet.

Wat krijgt u dan voor 10 euro per maand?

De vraag wat een uitvaartverzekeraar nu precies doet wordt eigenlijk beantwoord door het antwoord op de vraag wat u krijgt voor 10 euro per maand. Voor 10 euro per maand (of een bedrag dat hierop lijkt) kunt u zich voor een bepaald bedrag verzekeren. De uitvaartverzekering zal dit bedrag dan uitkeren wanneer u komt te overlijden. Zo simpel is het dus. Met een uitvaartverzekeraar weet u dus dat uw nabestaanden beschikking zullen hebben over een bepaald bedrag om ervoor te zorgen dat uw uitvaart in goede banen geleid kan worden.

2 soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn twee manieren waarop u zichzelf kunt verzekeren. De eerste is een kapitaal uitvaartpolis. Hierbij zal de verzekeraar na uw overlijden een bepaald bedrag uitkeren aan de nabestaanden. Een tweede manier van verzekeren is de zogeheten natura verzekering. Hierbij zal de verzekeraar geen geld uitkeren, maar juist diensten voor u bekostigen ten behoeve van de uitvaart. In de regel geldt dat u bij een natura verzekering een uitvaart zal krijgen die een wat sober karakter heeft. Bij een kapitaalverzekering krijgen nabestaanden dan ook meer vrijheid om uw laatste afscheid naar eigen inzicht invulling te geven.

Waarom een uitvaartverzekering?

Het zal u inmiddels duidelijk zijn dat een uitvaartverzekering een hele hoop zorgen wegneemt als het gaat om het regelen en bekostigen van uw laatste afscheid. Dat is dan ook wat een uitvaartverzekeraar doet: Ze zorgt ervoor dat u voor een kleine maandelijkse investering verzekerd bent van een goede uitvaart. Dit kunnen ze doen omdat u een uitvaartverzekering voor uw hele leven afsluit. Met het geld dat u en andere mensen inleggen kan een verzekeraar meer geld verdienen. Deze constructie zorgt ervoor dat ze uw nabestaanden te allen tijde het bedrag kunnen uitkeren waarvoor u zich verzekerd heeft.

Even nadenken over een vervelend onderwerp

Door te kiezen voor een uitvaartverzekering houdt u uzelf heel even bezig met een vervelend onderwerp. Het is onprettig om te moeten nadenken over uw uitvaart. Echter wanneer u een verzekering heeft gevonden die bij u past, hoeft u slechts een klein bedrag per maand te betalen om met een gerust hart verder te kunnen leven, zorgeloos, maar niet roekeloos.

Monuta

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

Premielooptijd

tot 85 jaar

€9,79

Bekijken
DELA

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Nee

Premielooptijd

Levenslang

€7,99

Bekijken
Yarden

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 21 jaar

Premielooptijd

Tot 85 jaar

€9,79

Bekijken
Ardanta

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

Premielooptijd

Tot 80 jaar

€9,73

* Bekijken
PC Uitvaart

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

Premielooptijd

Tot 80 jaar

€9,79

* Bekijken